Gå direkt till textinnehållet

Sju månaders fängelse för grovt hemfridsbrott mot journalistpar

Den man som angrep två journalister i deras gemensamma bostad i april har dömts till sju månaders fängelse för grovt hemfridsbrott. Kungsbacka-Postens chefredaktör Sanna Wikström välkomnar domen.

Det var på söndagskvällen den 23 april som mannen tog sig till journalistparets bostad, agerade hotfullt, rörde sig runt huset och sökte konfrontation. Paret tvingades fly med barnen genom ett fönster och tog skydd hos grannarna.

Domen mot mannen, som är en känd våldsverkare i Kungsbacka, rör också misshandel och skadegörelse, men det är det grova hemfridsbrottet som har störst straffvärde. Åklagaren hade yrkat på tio månaders fängelse.

– I min värld fanns det ingen chans att han skulle frias. Det jag var mest orolig för var att rätten skulle bedöma det som ett brott av normalgraden med betydligt lägre straff, säger Sanna Wikström, chefredaktör på Kunsbacka-Posten där de två journalisterna arbetar.

Annons Annons

Motivet till angreppet ska ha varit artiklar som en av de två journalisterna skrivit. Rätten konstaterar att gärningen begåtts i syfte att angripa journalistens yttrandefrihet, vilket ”talar ytterligare för att bedöma gärningen som grovt hemfridsbrott”.

– En av faktorerna som bidrog till att tingsrätten bedömde straffet som grovt var just att det var ett angrepp på en journalist. Man ser det som försvårande, och det är förstås glädjande, säger Sanna Wikström.

Hur mår journalisterna?
– Jag ska inte uttala mig om hur andra mår, men jag tycker att de har hanterat detta fantastiskt bra efter omständigheterna. Vi stöttar dem och varandra så gott det går, säger Sanna Wikström.

Fler avsnitt
Fler videos