Gå direkt till textinnehållet

300 på stödgala för fängslade journalisterna

300 personer slöt upp på stödfesten för Martin Schibbye och Johan Persson på Mosebacke i Stockholm på onsdagskvällen. Festen var samtidigt en releasefest för tidningen Johan & Martin.

Totalt såldes cirka 90 tidningar, vilket ger 9 000 kronor till Stödföreningen för Martin & Johan. Överskottet från entréintäkterna går till Reportrar utan gränsers och Journalistförbundets stödfond. Tidningen innehåller sex reportage av Johan Persson och Martin Schibbye.

Festen inleddes med att Linnea Schibbye läste upp hälsningar från de fängslade svenska journalisterna.

– De säger att vi inte ska vara oroliga. ”Att vara fängslad här förändrar en människa men inte nödvändigtvis till det sämre. Att få hålla en penna och skriva är frihet. Mod är lika med tålamod och tålamod är lika med mod” hälsar de, berättade Linnea Schibbye.

Annons Annons

Johan Perssons familj åker ner och hälsar på i Addis Abeba under påskhelgen, medan Martin Schibbyes familj åker en vecka senare. Besökstiden är starkt begränsad till en timme per besök.  

Det är oklart om nådeansökan har lämnats in, men just nu fokuserar familjen på att uttrycka sin saknad efter Johan Persson och Martin Schibbye, snarare än politiska krav.

Anna Roxvall, kollega till de fängslade journalisterna, uttryckte en önskan om att de snart skulle komma hem.

– Släpp fångarne loss, nu är det verkligen vår, sa hon.

Nästa vecka, 12 april, är det stödgala för Johan Persson och Martin Schibbye i Göteborg.

Martin Schibbye och Johan Persson fängslades när de skulle göra reportage i den etiopiska provinsen Ogaden den 1 juli 2011.

Fler avsnitt
Fler videos