Gå direkt till textinnehållet

30 tjänster bort på Aller Media

Nästan hälften av layoutarna försvinner från Aller Media. Det rör sig om ungefär 30 tjänster enligt journalistklubbens ordförande i Helsingborg. (UPPDATERAD)

Journalisten har tidigare skrivit om den digital content-redaktion som startades i Stockholm förra året, samt den digitala redaktion i Malmö som nu startas. Redan i höstas började förhandlingarna mellan ledningen och journalistklubben på Aller Media om den nya organisationen.

– Man startar en produktionsavdelning, ett slags layoutteam. Då flyttar man layout från redaktionerna in i det här teamet, som fördelas mellan Malmö och Stockholm, säger Marie Schulz, journalistklubbens ordförande i Helsingborg.

Det handlar om en ungefärlig halvering av antalet layoutare. Marie Schulz kan inte ge den exakta siffran men ungefär 30 tjänster ska bantas. Allt är inte frivilliga avgångar.

– Det har varit en kombination av uppgörelser där man kommit överens om att folk ska sluta och vissa har blivit uppsagda på grund av arbetsbrist.

Den nya organisationen träder i kraft om en vecka och journalistklubben är nu orolig för hur Aller ska kunna upprätthålla kvalitén på sina produkter med hälften av layoutarna borta. Det finns en uppenbar risk för att kvalitén blir lidande.

– Den värsta chocken och oron fanns bland medlemmarna när vi förhandlade om detta i augusti, september. Men det är självklart så att det generellt sett finns en oro om att det blir för mycket att göra och om man får tillräcklig tid på sig för att göra ett bra jobb. Det kommer ställas ganska höga krav på produktionstakten.

Stina Abenius, publicistisk direktör på Aller Media, säger att kvaliten ska klaras genom bättre planering, bättre flöden i organisationen och tydligare mallarbete.

Förstår du att vissa på redaktionen känner oro över arbetsmiljön då färre ska göra samma jobb?
– Ja, absolut. Det här är en omställning och ett annorlunda sätt att arbeta på från i dag. Vi har dock gjort ett ordentligt arbete med att kartlägga processer och rutiner och utrullningen sker gradvis. Jag tror att det kommer att gå bra men självklart kommer det att ta ett tag innan organisationen är helt i fas med det nya. Det har vi räknat med.

Fler avsnitt
Fler videos