18 journalister greps i Vitryssland

13 mars, 2017

18 journalister greps på söndagen i Vitryssland när de skulle bevaka en demonstration. Fyra av dem kommer att åtalas för bland annat att ha gjort motstånd mot polis.

Pressfrihetsorganisationen BAJ rapporterar att totalt 18 journalister greps på väg till eller från demonstrationer som på söndagen hölls i tre vitryska städer.

I staden Orsha stoppade polisen kanalen Belsats bil och grep journalisterna i direktsändning. Teamet var på väg till polisstationen för att få kommentarer från en gripen aktivist när de själva greps. Journalisterna släpptes efter några timmar men en av dem fick böter för trafikförseelse.

Efter protesten i Orsha greps ytterligare tre journalister och fick tillbringa natten i häktet, misstänkta för att ha vägrat lyda polisens order.

Flera gripanden gjordes under dagen och totalt är fyra journalister misstänkta för brott i samband med att de var på väg för att bevaka protesterna. Gripandena och frihetsberövandena medförde att de flesta journalisterna inte fick möjlighet att bevaka protesterna.

”Det handlar om grova överträdelser av våra kollegers rättigheter”, säger Andrus Klikunou, ordförande i BAJ i en kommentar.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies