Gå direkt till textinnehållet

De greps tillsammans i Minsk – nu är en av dem fri

De två prisade Belsatjournalisterna Darya Chultsova och Katsyaryna Andreyeva greps tillsammans i Minsk för två år sedan. Chultsova är nu fri, medan Andreyeva ska sitta i fängelse i åtta år till.

Darya Chultsova och Katsyaryna Andreyeva greps i Minsk den 15 november 2020 när de bevakade protesterna mot den belarusiska regimen efter presidentvalet i augusti 2020 för den Polenbaserade tv-kanalen Belsats räkning. Deras rapportering från trettonde våningen i ett bostadshus nära ett torg där demonstranter attackerades av säkerhetsstyrkor fick enorm spridning och ledde till att de vann människorättspriset Årets journalist i Belarus samma år.

Båda dömdes till två års fängelse i februari 2021. Darya Chultsova har nu avtjänat sitt straff och i lördags släpptes hon ut från den kvinnliga straffkolonin i Homiel, rapporterar Belsat. Hon uppger för tv-kanalen att hon vill fortsätta arbeta som journalist.

Den andra halvan av tv-teamet, Katsyaryna Andreyeva, kommer att sitta inlåst i åtta år till. I juli dömdes hon för landsförräderi i en hemlig rättegång i Minsk. Domen, åtalet, förundersökningen och all bevisning är belagda med sekretess och hennes advokat har yppandeförbud. Människorätts- och pressfrihetsorganisationer kritiserade domen. Committee to Protect Journalists menar att domen är ”löjeväckande” och kräver att Andreyeva ska släppas ur fängelse.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos