Gå direkt till textinnehållet

100 författare hotar bojkotta nästa Bokmässa

Efter Nya Tiders medverkan på Bokmässan hotar nu över hundra författare med att bojkotta nästa års mässa om antidemokratiska aktörer tillåts delta.

På initiativ av journalisten och författaren Lisa Bjurwald har över hundra författare skrivit under en debattartikel med budskapet ”en nazifri Bokmässa 2017”, rapporterar SVT Kulturnyheterna. Författarna hotar att bojkotta nästa års mässa om inte aktörer som kan beskrivas som dokumenterat extrema och antidemokratiska stoppas.

Initiativet till debattartikeln tog Lisa Bjurwald då hon såg en stor upprördhet på sociala medier efter Bokmässan.

–  Folk har varit med om obehagliga grejer, känt sig förföljda och hotade och Nordiska motståndsrörelsen har stått utanför byggnaden. Så här kan vi inte ha det. Det finns inte en chans att det kan se ut så nästa år, säger Lisa Bjurwald, som bojkottade Bokmässan i år på grund av Nya Tiders medverkan, till SVT.

Exakt vilka aktörer som kan accepteras och inte vill Lisa Bjurwald inte uttala sig om, utan anser att det måste bedömas från fall till fall.

Några av de författare som valt att skriva under debattartikeln är Tone Schunnesson, Elisabeth Åsbrink, tidskriftsförlaget Glänta och Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius.

– Vi samlar in enskilda namn, stora författare och aktörer som mässan inte klarar sig utan. Man vet ju hur arrangörer fungerar, för dem är det en fråga om ekonomi, säger Lisa Bjurwald till SVT.

Bokmässans presschef Birgitta Jacobsson Ekblom vill inte ge något besked om hur det kommer att se ut nästa år än, utan säger att man måste utvärdera årets mässa först.

– Sedan kommer vi ha en dialog med olika branschorganisationer och en internationell utblick på andra bokmässor – något som kommer mynna ut i vilka som får ställa ut på Bokmässan, säger hon till SVT.

Fler avsnitt
Fler videos