Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

TV4 gick på blåsning – dödförklarade författare som lever

Den ökände italienske internetskämtaren Tommaso Debenedetti fick TV4 att publicera en dödförklaring av författaren Jonas Jonasson. ”Vi borde i de här lägena vara långsammare”, säger Fredrick Malmberg, nyhetschef TV4.

På ett X-konto som utger sig för att tillhöra bokförlaget Polaris, med drygt 3 000 följare, skrev internetskämtaren Tommaso Debenedetti, som ofta dödförklarar folk, att Jonas Jonasson var död. Det blev snabbt en nyhet på TV4, som var först att plocka upp uppgiften.

– Vi ska dubbelkolla en sådan här uppgift. Nu hade vi den bara uppe i 30 sekunder, men det är klart att vi ska ha kollat innan publiceringen. När det gäller ett dödsfall handlar det inte om att vara först, utan att ha rätt, säger nyhetschefen Fredrick Malmberg.

Att det var fel upptäcktes efter att redaktionen ringt till bokförlaget för att kolla att det stämde.

Annons Annons

– Vi lade upp det i vår breaking news-del, sen fick vi tag på en person på Polaris och då tog vi ned det direkt. Men vi borde gjort åt andra hållet och pratat med bokförlaget först och sen publicerat, säger Fredrick Malmberg och lägger till:

– Vi borde i de här lägena vara långsammare. Vi vet ju om att sådana här problem finns.

Även hos Dagens Nyheter blev det en artikel om författarens bortgång. De hänvisade till TV4 som källa till uppgiften i sin rapportering.

– Jag lever och mår bra, säger Jonas Jonasson till DN.

Det här är inte första gången Tommaso Debenedetti lyckas lura medier. Redan 2012 kallades han för ”en av världens mest framgångsrika fejktwittrare” av The Guardian efter att han lyckats få medier att skriva att bland annat Påven och Fidel Castro var döda. Enligt honom själv är syftet med agerandet att peka på brister hos medierna.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos