Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

DN-drevet är en attack mot oss alla

Tryckfriheten firar 250 år i Sverige. Det är enastående, ja världsrekord. Tyvärr är stämningsläget inte sådant att man vill fira. Det finns många skäl till oro över vad som händer i världen, Europa och Sverige.

De rättigheter vi har kan allt för enkelt tas ifrån oss. I Polen räckte det med ett penndrag från den nationalistiska valvinnaren, så försvann public services oberoende. Den polska regeringen, och tidigare den ungerska, har med önskvärd tydlighet visat vad en nationalistiskt invandrarfientlig regering vill med medier. De vill att de ska vara statens följeslagare, dess hantlangare.

Det är oerhört illa. Reaktionerna har på sina håll varit skarpa, men det behövs ännu kraftfullare protester.

Vi ska inte heller vara blinda för vad som samtidigt sker i Sverige. De nationalistiska, högerextrema, invandringsfientliga krafterna verkar vilja samma sak med medierna och journalistiken här. De vill inte ha oberoende medier, som berättar hur det är. De som hatar och attackerar journalister och medier på nätet, och ibland i den fysiska världen, vill styra vad som sägs. Deras sajter har en tydlig avsikt.

Drevet mot Dagens Nyheter var ett typexempel på hur de arbetar. Genom att misstänkliggöra tidningen för att mörka, kan man sedan attackera alla journalister. Att det sedan visade sig att det snarare var polisen som mörkat, hindrade inte konspirationerna.

Så blir spekulationerna, de felaktiga påståendena och generaliseringarna till sanningar i den slutna grupp där misstänksamheten frodas.

Det händer att dessa sajter sätter agendan i ansvariga medier. Visst är det bra med diskussion och självkritik, men vi måste också försvara det vi står för och inte gå dessa mörkerkrafter till mötes. Vi har fortfarande vår etik att följa och vår journalistiska strävan att ge alla sidor i en konflikt möjlighet att ge sin bild av saken. Visst brister vi ibland, men den konspiration som hatsajterna ser finns helt enkelt inte.

”Den nationella rörelsen” och dess trollsvans jagar journalister. Det är en del av deras ideologi. Vårt motdrag är att göra det vi kan bäst, fortsätta att arbeta etiskt, ansvarsfullt och konsekvensneutralt.

Vi har tack och lov fortfarande en vidsträckt yttrandefrihet där Tryckfrihetsförordningen, TF, är själva basen. Den ger propagandasajter rätt till sin åsikt, om de inte hetsar eller hotar, men den ger också journalister goda möjligheter att bedriva sitt arbete.

Så lite 250-årsfirande är den kanske ändå värd, TF.

                                                                ***

STICK

Mariebergsspöke
Fick häromdagen höra ordet Mariebergsspöke. Det betyder en vikarie på Marieberg Media som ingen kan namnet på och som spökar (jobbar) på DN eller Expressen. Spöket saknar till exempel ofta klara arbetsdirektiv och information om det jobbar halv- eller heldag eller om det har ett arbete att gå till nästa vecka.
Det kallas galghumor och vore roligt, om det inte var så förskräckligt sorgligt.

 

Byt namn
Att ha en myndighet för press känns inte bra. Men det är vad vi har nu. Sedan presstödet förts in under Myndigheten för radio och TV, heter den från nyår Myndigheten för press radio och TV. Det är bara ord, men den fria pressen har och ska inte ha någon myndighet. Om staten tycker att det är nödvändigt att ge myndigheten ett annat namn, så delar jag TUs uppfattning att Myndigheten för presstöd, radio och TV är uthärdligt.

Fler videos
Fler avsnitt