Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Besvärande strid av TU

Riskerar verkligen SVT att ta död på dagstidningarna med sina nyhetstexter, eller är SVT Nyheter ett sätt att stärka dagstidningarna?

Ja, åsikterna går milt sagt isär. 79 utgivare skrev en debattartikel i Altinget och uppmanade kulturministern att ta i beaktande inför nästa public service direktiv att SVT inte borde få skriva så mycket text på sin sajt. 

SVT svarade att texterna på sajten är nödvändiga för att man ska kunna fullfölja sitt public service-avtal och nå hela befolkningen.

Att ha en nyhetssajt med video och text är en nödvändighet, menar SVT.  De hänvisar också till forskning som visar att de som tar del av public service innehåll också i större utsträckning tar del av kommersiella medier.

Jag tycker denna strid är besvärande. 

Vi är i en tid när attackerna mot journalistik, journalister och pressfrihet blir allt tydligare även i Sverige. Vi borde i stället för att bråka om antal tecken på SVTs nyhetstexter, stå upp för varandra och försvara varandras rätt och betydelse i samhället.

Jag utesluter inte att det finns personer som avstår en digital prenumeration för att man tycker att SVTs texter är tillräckliga. Men då får väl tidningarna göra något mer, det som de är bäst/bättre på; ännu mer lokala, angelägna eller mer fördjupande texter. Och video, och poddar, debatter och åsiktsmaterial.

En snabb genomräkning ger vid handen att en genomsnittlig text på SVT Nyheter är på knappt 1 000 tecken. Det är en riktigt kort artikel. Till det presenteras oftast (2 av 3 artiklar enligt TUs rapport) en video på en minut eller så. Vill jag veta mer eller behöver veta mer, så måste jag betala för den journalistiken någon annanstans. Det är bra och borde gynna alla.

Dock: Det finns en annan poäng när det gäller public service och de kommersiella nyhetsmedierna. Och det gäller rewrites, eller när public service tar nyheter från tidningarna. Det gäller inte bara SVT, utan även SR skulle kunna göra mycket mer än idag i form av kredd och länkning till källan likaså. Och kanske framför allt riva väldigt korta bitar av en plusmärkt artikel.

Men för det behövs ingen extra reglering från statens sida, utan bara en tydligare överenskommelse medier emellan. I Finland var det i alla fall tidigare så att en story fortsatte vara ursprungsmediets berättelse minst ett dygn efter publicering. Och under den tiden tilläts bara korta rewrites och gjorde man egna uppföljningar så skulle ursprungspubliceringen ändå alltid nämnas.

En överenskommelse är också något helt annat och rimligt och logiskt på många sätt.

Det är TUs krav på statlig reglering som jag tycker är särskilt beklämmande. Varför vill Tidningsutgivarna att ett medieslag ska regleras mer av staten? Mindre reglering är det rimligaste kravet inför nya sändningstillståndet.

STICK

Tidningar som sticker ut

Jag fick två roliga tidningar skickade till mig. Den ena ett specialnummer av GP, som på omslaget hyllar tecknaren/journalisten Sture Hegerfors. Han har skrivit dagens PS i GP i 50 år. Otroligt häftigt! Världens gång­redaktören Kristian Wedel misstänker att Sture är Göteborgs mest citerade journalist, och att hans PS finns på oändligt många kylskåp och anslagstavlor runt om i Göteborg: ”Det finns en PS för alla”.

Den andra är från samma del av landet, nämligen This is Angered. Ett fantastiskt projekt där Marie Oskarsson och Felicia Fortes för tredje året gjort en tidning med barn i Angered. Var annars skulle man kunna läsa en enkät med frågan Hur tycker du om ditt liv? Och få fyra: ”Det är bra”-svar och ett ”Det är lugnt”.

 

Fler avsnitt