Krönika

Terje Carlsson frilansjournalist
skicka e-post rss

Se igenom alla skönmålningar

29 mars, 2017

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

En regnig tisdagsmorgon i mitten av 90-talet. Jag skolkar från föreläsningarna på högskolan för att i stället jobba ihop med Sven-Inge, Carina och Annika.

Morgonmötet leds av Kjell som har gått igenom ett tiotal av landets morgontidningar, i jakten på intressanta nyheter för Radio Skaraborgs lyssnare:

– Tidningen Land skriver i dag om att Scan vill utveckla sin verksamhet i Skara. Det här kan vara stort, säger Kjell och tittar på mig.

Han ger mig artikeln och det bestäms att jag ska ta den lilla HF-bilen till presskonferensen klockan 10.00.

Väl framme vid Scans anläggning ser jag Västnytts sändarbil parkerad framför huvudentrén. Bredvid SVT har TV4 Skaraborg ställt sin röda Saab. Bilarna från SLA, SkLT och NLT svänger in nästan samtidigt på parkeringen. En fotograf från Göteborgs-Posten tar bilder på fabriken, TT-reportern hälsar på presschefen och Dagens Industri klagar på vädret.

Presskonferensen startar på utsatt tid och exakt trettio minuter senare hör jag Sven-Inge i min hörsnäcka: ”Vi ska direkt till Scan i Skara…”.

Jag är med live i 60 sekunder och berättar att en av Skaras största arbetsgivare är stolta över sin verksamhet, tror på sina produkter och måste fokusera på det man är bra på.

Jag knyter ihop speakertexten med att lyfta fram hur ledningen blickar framåt.  Sven-Inge avannonserar mig och jag springer tillbaka till presskonferensen för en snabb intervju med VD.

Klockan 10.53 sitter jag i bilen på väg tillbaka till Skövde när den grå NMT-telefonen ringer. Det är Kjell i andra ändan:

”Ska Scan sparka minst 100 personer?”

”Nej”, svarar jag.

”Men TT flashar här om uppsägningar,” säger Kjell.

”Men det sa dom inget om på presskonferensen. Dom snackade bara om hur viktigt Skara är, att dom ska satsa på utveckling, och blicka framåt, och ...”, svarar jag.

Kjell avbryter mig med sin lugna stämma:

”Det är ingen fara, vi kollar härifrån. Ses strax, kör försiktigt.”

Jag glömmer aldrig min känsla av skam tjugo minuter senare, när jag med lättare panik i bröstet småspringer in på redaktionen.  Alla mina kollegor har förstås sett TT-flashen. Alla vet att länet förlorar fler viktiga industrijobb. Symboliken och laddningen är uppenbar, då Scan är en maktfaktor mitt i det ko- och gristäta Skaraborg.

Tack och lov avstår de mer rutinerade kollegorna från att göra ett stort nummer av min miss i 10.30-sändningen. Klockan 11.30 går Radio Skaraborg ut med TT-nyheten om att minst hundra förlorar jobbet i Skara. Jag skippar lunchen och kan via telefon få till en kort och vass intervju med Scans VD.  

Presskonferensen i Skara är min nyttigaste jobbläxa om att journalister aldrig får sänka garden. Vi måste alltid vara på tårna. Vi måste göra allt för att genomskåda alla försök att skönmåla. Ställa en extra fråga när något är oklart. Vad är problemet? Vem drabbas? Hur berörs omgivningen?

Det bästa med Grävseminariet är möjligheten att lyssna på kollegor som delar med sig av tips och erfarenheter. Hur lägger Kalla fakta upp sina ansvarsintervjuer? Hur säkerställer Uppdrag granskning all fakta? Hur kan jag jobba med ­scraping? 20 år efter den där regniga morgonen kryper det fortfarande i magen när jag ser logotypen från Scan. Tro mig, du vill inte missa den riktiga storyn.

 

Fotnot: Gräv 2017 hålls den 7 och 8 april i Uppsala

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Kjell Claeson sön, 2017-04-09 09:41

Kul att käre Terje uppdaterade mig på vad som hände för 20 år sedan.Nu har nästan all produktion - utom McDonalds hamburgare - flyttats från Skara till Linköping och Kristianstad. Och grisarna blir bacon i Polen och transporteras hem till Sverige igen. Det långa perspektivet är alltid svårast att se när du sitter där på presskonferensen.../Kjell

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies