Krönika

Björn Häger journalist & journalist­utbildare
skicka e-post rss

Moderata män som missaktar

21 december, 2016

I Gävle finns en person som ogillar Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg så mycket att han aktivt uppmanar Gävleborna att inte teckna abonnemang på hennes tidning. I över ett år har han torgfört i olika sociala medier att hon är en usel tidningschef som borde få sparken av Mittmedias ägare. Han insinuerar att hon är berusad när hon twittrar och öser ur sig olika epitet om hennes person.

Sådana personer har vi journalister fått vänja oss vid. Anna Gullberg har dessutom varit med om värre. En person ogillade en av hennes publiceringar så mycket att han dödshotade henne och blev åtalad för det.

Men den här mannen har inte dödshotat. Han är bara så missnöjd med den journalistik Anna Gullbergs tidning gör att han gjort det till sin mission att kampanja mot henne personligen. För Anna Gullberg är han en ständig plågoande i de sociala medierna. Dag som kväll, vardag som helg. Hon förväntas finnas där och försvara sig även efter att ha serverat barnen tacos hemma på fredagskvällen.

Men nu handlar det inte om någon vanlig missnöjd läsare. Det handlar om en folkvald politiker som sitter i fullmäktige i Gävle och som suttit i riksdagen för Moderaterna.

Ändå tycks alla spärrar ha släppt när det gäller att hålla samtalet civiliserat. Kanske därför att det är opportunt att spela på människors journalistförakt.

Det tänker jag också när jag läser moderate partikollegan Mikael Odenbergs Facebook. Några av mina journaliststudenter hittade häromdagen vad som kan vara myndighets-Sveriges dyraste personalfest. Den hölls hos Svenska kraftnät när Odenberg var chef. Festen som hade Star Wars-tema gick på över en miljon. Höjdpunkten var när han själv dök upp på scenen som Darth Vader. Det blev en artikel i Expressen.

Mikael Odenberg kan inte hitta några fel i artikeln. Så i stället gör han ett raljant referat av hur det lät när han blev uppringd av Expressens reporter. I kommentarerna till inlägget får han många ryggdunkar över hur han läxar upp henne genom att leka med ord och låtsas att Svenska kraftnäts pengar inte skulle vara statens, det vill säga skattebetalarnas. Det ger samma bittersmak som i inläggen från Anna Gullbergs plågoande i Gävle. Det är att plocka billiga poänger och ge bränsle åt journalistföraktet i stället för att diskutera sakfrågan. I kommentarerna till Odenbergs inlägg bubblar det av hat mot journalister, ett vänstervridet PK-pack som hetsar upp sig över småsaker. Låt Odenberg & Co få ha sina miljonfester i fred. Lägg ner. Ge upp. Låt tidningarna dö. De förtjänar inte bättre.

Kanske sluts nu cirkeln i journalistikens totala kapitulation inför medelålders moderata män som tycker att de kan jobbet bättre än vi. I SVTs nya intervjuprogram ska världspolitiker utfrågas. Och den som ska ställa frågorna ska vara förre statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Det skulle nog både Odenberg och moderaten i Gävle tycka var bekvämt. Ingen journalist som tjafsar och skapar dålig stämning. Problemet för makten när den tar över journalistiken är bara att det brukar bli som en nyhetssändning från Nordkorea. Eller, om man så vill, ungefär lika spännande, avslöjande och kritiskt som kommunikéerna från Gävle kommuns kommunikationsavdelning.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.

Inlagt av Mikael Odenberg tors, 2016-12-22 01:15

Björn Häger är ordförande i PK, vilket jag kan begriper, och lärare på JMK, vilket jag inte kan begriper. I sin senare egenskap har han, efter vad jag förstår, "lånat ut" några av sina studenter till Expressen för att göra årets scoop. Det gick inte så bra.
"Myndighets-Sveriges dyraste personalfest" skulle nu avslöjas och ännu en generaldirektör bringas på fall. Med hjälp av fem minuters "Darth Vader"-inslag på en personalmiddag skulle det skandalösa beteendet ledas i bevis. I själva verket "avslöjades" bara en fullt legitim personalvårdsbudget. Scoopet uteblev. Och Björn Häger blev bitter.
Normalt bryr jag mig inte längre om den Hägerska bitterheten men hans inlägg här föranleder mig ändå att göra följande kommentarer.
1) Jag ser inget sakligt skäl för varför jag plötsligt ska buntas ihop åsiktsmässigt med en kommunalpolitiker i Gävle. Samtidigt får jag vidgå att jag har svårt att värdera nivån på denna anklagelse, eftersom jag varken vet vem denna politiker är eller vad vederbörande har gjort/sagt.
2) Häger omnämner mig vidare med epitet som den "moderate partikollegan" och "medelålders moderata män". Det gör han nära tio år efter det att jag lämnade partipolitiken.
Jag är idag statstjänsteman. Jag har under detta decennium aldrig deltagit i någon partopolitisk verksamhet. Jag kan avslöja att jag genom åren har röstat på olika partier. Var jag har mina sympatier idag och om jag är medlem nå'nstans är inget som angår Björn Häger. Och framför allt så är det ingenting som det ankommer på honom att uttala sig om. Skäms, karl!
3) Det läggs mig till last att några av de 9.400 likes jag fick på mitt FB-inlägg var kritiska mot kvällstidningsjournalistiken i ett aggressivt tonläge. Jag kan bara beklaga det, men flertalet inlägg (inte minst från en del gamla journalister) var mycket nyanserade (läs själva).
4) Min påstådda förgriplighet är att jag har tagit mig friheten att contra kvällstidningsjournalistiken genom att på FB ge min version. Som jag har sagt på Hägers FB-sida så kritiserar jag inte media för att man granskar makten. Men man ska göra det på ett juste sätt och inte låta den potentiella rubriksättningen styra.
Jag är en varm anhängare av "gammelmedia" om man med det menar tryckta skrifter som vill gå bortom oneliners och bottna i sammanhangen. Och jag vill -- i motsats till vad Häger påstår -- gärna hylla journalistyrket
Jag har, av lätt insedda skäl, haft ganska många journalistkontakter genom åren. Och jag har aldrig ansett att "alla murvlar är vänster". Visst har jag jagats ibland men framför allt har jag mött professionalism. Fast jag har förstås inte -- vad jag minns -- någonsin intervjuats av Björn Häger. Och jag önskar förvisso hans JMK-studenter en bättre lärare

Inlagt av Björn Häger tors, 2016-12-22 11:41

Du är rolig, Mikael Odenberg. Jag har inte nämnt dig i krönikan för att diskutera din dyra fest, utan för att problematisera tonläget hos dina anhängare i sociala medier. Men genast kommer ett inlägg där du sopar med nya rallarsvingar mot journalistikens väderkvarnar.
Log lite åt din slutkläm där du önskar JMK-studenterna en bättre lärare än jag. Dina fans har redan meddelat mig att jag är skälet till att såväl JMK som hela den svenska journalistiken kommit i totalt förfall de senaste åren. Det är nog att övervärdera mitt inflytande något. Särskilt som att jag bara jobbat på JMK sedan i våras.
Ditt inlägg är rolig läsning, men den bullrande kränktheten gör mig bara trött. Studenterna gjorde ett utmärkt grävjobb. De skrev en artikel om din fest. Den blev publicerad i Expressen. Du hittade inga fel i deras text. Du svarade roligt och tydligt i tidningen. Och med det borde väl allt vara bra. Läsarna får själva bedöma om de gillar din nivå på personvård. Och om det kan räknas som "måttfullt". Kanske borde fler myndigheter ha lika dyra fester som ni. Många tyckte säkert att det var buskul att du själv framträdde som Darth Vader. Stå för det, argumentera för det. Inga problem. Det är inte synd om dig.
Så varför raljera, som du gör offentligt, med ”dumma” frågor som ska ha ställts i intervjun, men som sedan inte publicerats någonstans? Det blir bara billig retorik, kring något som inte går att kontrollera – och som helt saknar betydelse för sakfrågan. Med det inlägget piskade du upp ett journalistförakt bland dina anhängare som fick både mig, studenterna och många andra att baxna. Jag skrev några rader på min egen Facebook om detta, där jag stöttade mina studenter. Större än så har inte "kampanjen" varit mot dig. En artikel i Expressen. Några rader på min fb-sida. Och inte förrän nu, när det nämns i en krönika, tar du avstånd från den aggressiva dynga några av dina troll hävt ur sig. Det borde vara ovärdigt dig som myndighetschef att släppa fram sådant.

Slutligen, Mikael Odenberg, passar jag på att upprepa några frågor jag noterar att du envist undvikit att svara på:

1. Vad i Expressens artikel om er fest var fel?
2. Vad borde inte ha publicerats?
3. Känner du till någon annan myndighet som haft någon dyrare fest?

Jag har bjudit in dig till ett offentligt seminarium på JMK i vår där du får diskutera med studenterna och mig. Och där du får ge din syn på hur du tycker att myndigheter ska granskas. Har inte sett om du svarat på det. Vill du? Studenterna tycker det skulle vara intressant och kul. Vi kan vara väldigt flexibla när det gäller tiden. Och jag lovar, vi är inte det minsta bittra. Efterspelet du dragit igång ger underlag till många intressanta undervisningsreflektioner framöver.
Men nu tycker jag vi båda kan ta helg.
God jul.

Inlagt av Magnus Nordlund tors, 2016-12-22 15:06

Björn Häger generaliserar om medelålders moderata män som hot mot journalistiken utifrån föga representativa exempel.
Att raljera på lika lösa boliner om vilken annan grupp i samhället som helst hade nog Häger själv insett det osmakliga i .
I detta fall behöver han hjälp.
Om det är utbildning av motsvarande kvalitet hans studenter får är de bara att beklaga.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies