Vikarierna blir blåsta på inkomstförsäkringen
Jaha. Så har man fått det bekräftat ännu en gång. Jag är medlem i ett förbund för de fast anställda. Inga, för att citera förbundsstyrelsen på kongressen, ”snyltare”, ”hobbyjournalister” och andra avarter (som webbreportrar, frilansar och vikarier) ska tro att det har något i förbundet att hämta.
Vi klubbade en inkomstförsäkring på kongressen. Fantastiskt tänkte jag som är en av dem som bara får ut halva min lön den udda månad mellan vikariaten som jag ibland är arbetslös. Men så började jag syna villkoren. Och där framgår att vikarierna är totalt blåsta på inkomstförsäkringen. Förbundets svagaste medlemmar, de som behöver den bäst, får inga pengar.
Man måste nämligen uppfylla en kvalificeringstid på tolv månaders arbete för att få ta del av försäkringen. Det är ju inget konstigt egentligen, så funkar ju a-kassan också. Men eftersom mediebranschen är så rutten som den är, vet vi ju att tolv månader också är en annan gyllene gräns: LAS. Inga vikarier blir någonsin anställda i tolv månader i sträck. Om vi inte lyckas få två perfekt överlappande vikariat, vilket inte är så troligt.
Så grattis kära vikariekolleger out there, 22 kronor extra i medlemsavgift får vi betala för att finansiera de tillsvidareanställdas eventuella arbetslöshet.
Helena Gunnarsson
vikarie och kongressombud
Inte meningen att missgynna vikarier
Svar: Journalistförbundets medlemmar har behov av en arbetslöshetsförsäkring värd namnet, därför föreslog förbundsstyrelsen den inkomstförsäkring som kongressen tog beslut om. En stor del av våra medlemmar har dessutom otrygga anställningar, och de, kanske mer än några andra, behöver därför en bra försäkring.
Förbundets inkomstförsäkring har en kvalificeringstid på tolv månader, det vill säga den tid som krävs som medlem i förbund och a-kassa, innan försäkringen kan tas i anspråk. Det betyder att ingen medlem, oavsett anställningsform, kan utnyttja försäkringen förrän tidigast i juli 2009.
Därutöver gäller ett arbetsvillkor för försäkringen som utformats enligt en standardmodell: du ska ha arbetat minst 80 timmar per månad under tolv månader för att kunna få ersättning. Och det är möjligt att detta villkor kan ge sådana effekter som Helena Gunnarsson varnar för. Journalistförbundet är emellertid ett fackförbund som på allvar vill förbättra de visstidsanställdas situation på arbetsmarknaden.
Det ligger således inte i vårt intresse att inkomstförsäkringen får en sådan effekt. Därför kommer villkoret att diskuteras redan vid första mötet i förbundets och försäkringsbolaget Bliwas gemensamma kommitté. Visstidsanställda förbundskamrater ska inte missgynnas när försäkringen kan börja utnyttjas nästa sommar.
Jonas Nordling
representant för Journalistförbundet i försäkringskommittén