Hanna Nyberg är förbundsstyrelseledamot och tidigare ordförande i journalistklubben på SVT. FOTO: Tor Johnsson

Hanna Nyberg: Därför vill jag bli vald till förbundsordförande

17 september, 2021

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Ordförandekandidaten Hanna Nyberg om frågorna hon kommer att kämpa för om hon blir vald till Journalistförbundets ordförande på kongressen i oktober.

Jag vill bli ordförande för Journalistförbundet därför att jag med hela min arbetskapacitet, all min energi och hela min ständigt växande telefonbok med medlemmar vill förbättra villkoren för oss som kollektiv.

Som person är jag orädd, tydlig och energisk. Jag brinner för att vara först med en nyhet eller ett avslöjande men jag är beredd att släppa rollen som nyhetsreporter för det här uppdraget.

Jag har hoppat in varje sommar som reporter trots mitt fackliga heltidsuppdrag på SVT de senaste fyra åren och jag har därför färsk erfarenhet av att stångas med myndigheter om att få ut handlingar, med chefer om för tuffa scheman och med intervjupersoner om att ställa upp framför kameran.

Allt det där tar jag med mig in i uppdraget som ordförande och det tror jag kommer att tillföra vår kår något. Jag vill prioritera följande områden framöver:

1. Villkoren i yrket
Låga löner, sämre arbetsvillkor, stress och hot har gjort det svårare att arbeta som journalist. Både erfarna och nya kolleger lämnar branschen. Vi lever i en tid då allmänheten söker svar på allt svårare frågor. Men yrkets dragningskraft är skadad och det i sin tur kan skada journalistikens kvalitet.

Journalistförbundet är den tredje statsmaktens fackförbund och vår huvuduppgift är att förhandla fram en bättre löneutveckling, mer kompetensutveckling och ökad trygghet. Vi ska också visa hur samhällsviktigt yrket är. För att uppnå detta behöver vi en mer intensiv dialog med arbetsgivare, branschorganisationer och politiker om villkoren för branschen och för oss som jobbar i den. Om det så krävs ska medlemmarna veta att Journalistförbundets konfliktkassa är välfylld och är redo att användas för att förbättra villkor för tryggt och otryggt anställda, bemanningsanställda och frilansare.

2. Aktiva medlemmar
Förtroendevalda behöver starkare och snabbare nätverk att hämta kraft i. För medlemmar ska det vara kort väg till ett fackombud som ger dig råd eller tar strid för dig. Vi vet att medlemmar vill engagera sig fackligt, men de vet inte hur eller vad de ska göra. Vi behöver lägga mer kraft på att medlemmar blir aktiva, de ska ha förbundet i ryggen och förtroendemannalagen på sin sida. Så blir vi starka som kår och på ett personligt plan växer vi.

3. Det allt mer slutna samhället
En rad lagändringar och inte minst myndigheters hantering av offentlighetsprincipen under coronapandemin har satt fingret på att Sverige kanske inte längre kan stoltsera med sin tradition av öppenhet.

Även GDPR har blivit ett hinder för journalister i arbete idag. Här behöver vi tillsammans med andra aktörer sätta press på politiker för att öka öppenheten och möjligheten för källor att lämna ut uppgifter till journalister utan att drabbas av repressalier.

Hanna Nyberg
kandidat till ordförande i Journalistförbundet för nästa kongressperiod

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies