Gå direkt till textinnehållet

SVT: ”Hanna Stjärne borde vara målsägande”

SVTs styrelse delar Utgivarnas kritik mot åklagaren i Almedalsmordet och anser att vd Hanna Stjärne borde ha varit målsägande.

SVTs vd Hanna Stjärne var som ”representant för media” en av Almedalmördaren Theodor Engströms tre måltavlor. Ändå anser åklagaren i målet att hon, till skillnad från Annie Lööf, inte är målsägande.

SVT har låtit advokat Henrik Olsson Lilja och fd chefsåklagare Jan Tibbling gå igenom förundersökningen. De gör bedömningen att Engström ”genom sina åtgärder har passerat förberedelsepunkten till såväl terroristbrott som mord i förhållande till både Annie Lööf och Hanna Stjärne”; rekvisiten för förberedelse är uppfyllda. Slutsatsen är att det var ett felaktigt beslut att inte väcka åtal också för brotten mot Hanna Stjärne.

SVTs företagsledning och styrelse skriver i ett inlägg på SVTs sajt idag att hot mot journalister i förlängningen hotar demokratin och att hat och hot inte får normaliseras.

Annons Annons

”Just därför är det djupt oroande att åklagare och polis bedömer att hotet mot Hanna Stjärne inte är lika allvarligt som hot mot andra avgörande funktioner i samhället. Om den bedömningen skulle bli vägledande så saknar ledande företrädare för svenska medier det skydd man borde ha och då måste lagen ses över”, skriver SVT-ledningen.

Också organisationen Utgivarna riktar hård kritik mot åklagarens beslut. De kritiserar också det faktum att Sveriges Televisions säkerhetsavdelning inte kontaktades direkt när förundersökningsprotokollet blev offentligt, trots att Engström i förhör bekräftar att han ser Hanna Stjärne som en del av ”fiendehären”, att han kartlagt hennes närvaro i Almedalen samt att han uppger att han övervägde att attackera henne kort före angreppet på Wieselgren.

Att Stjärne inte är målsägande ”rimmar illa med de signaler som getts oss tidigare från rättsväsendets representanter och från riksdagen som särskilt lyft fram hatbrott mot journalister som en fara för demokratin”, skriver Utgivarnas styrelse i Expressen Kultur.

Journalisten har sökt SVTs vd Hanna Stjärne.

Fler avsnitt
Fler videos