Gå direkt till textinnehållet

Drevet mot Arla förödande för oss Arlabönder

2015 har varit ett fruktansvärt år för oss svenska mjölkbönder. Den globala mejerimarknaden är i obalans och mjölkpriset är lägre än på länge. Vissa skyller krisen på vårt kooperativ Arla, utan att skänka en tanke åt att deras häxjakt först och främst skadar Sveriges 3 200 Arlabönder och i längden hotar hela landets jordbruk.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Fredag den 4 december blev VDn för Arla Sverige intervjuad av Uppdrag granskning. Det här blir det Göteborgsbaserade TV-programmets tredje granskning av Arla på mindre än ett år. Det är ganska häpnadsväckande. Man skulle tro att Arla ställde upp som kandidat i det amerikanska presidentvalet eller var ansvariga för kriget i Syrien.

Under hösten har vi sett våra försäljningssiffror sjunka. En direkt bidragande orsak är hur Arla har framställts i medierna, och detta har såklart påverkat konsumenterna. När Arla säljer mindre så är det vi bönder som får sämre betalt och våra gårdar som drabbas. Det är Arlas 3 200 svenska ägare som får det ännu svårare.

Uppdrag granskning är inte ensamma om att nagelfara Arla. Långt därifrån. Arla har 50 procent av den svenska mejerimarknaden och tar hand om 70 procent av Sveriges mjölk. Vi är viktiga för Sverige och för folks liv. Det är klart att Arla har inflytande och givetvis ska vi granskas. Men det måste göras med någon sorts proportionalitet och objektivitet.

Att döma av hur Arla granskas skulle man tro att vi var den svenska regeringen. Enligt våra kritiker är vi inte bara ansvariga för den globala mjölkkrisen, utan även för klimatförändringarna, Sveriges självförsörjningsgrad och den döende landsbygden. Det är väldigt mycket makt för ett kooperativ som gör mjölk, ost och smör, kan vi tycka.

Har något annat företag granskats tre gånger av Uppdrag granskning i år? Eller någonsin? Vi tror inte det. En gång, självklart. Två gånger? Okej. Tre gånger? Nu börjar det bli märkligt. Framförallt när man ser till vad de inte har granskat. Regeringen fick några kritiska kommentarer i det andra programmet om mjölkkrisen, men det var fortfarande Arla som var boven. Och handeln då, som säger att Arla betalar oss bönder för lite, samtidigt som man förhandlar ner priset på vår mjölk, satsar stenhårt på sin egen lågprismjölk och importerar enorma mängder ost och yoghurt. I dag är cirka 50 procent av osten vi svenskar äter importerad. Hur mycket av Uppdrag granskning har handlat om deras ansvar? Några minuter. Hur mycket har övriga medier skrivit om detta?

Det finns många aktörer som eldar på drevet mot Arla och flera av dem har mycket att vinna på att Arla svartmålas. De som har mest att förlora är såklart vi Arlabönder. Och när vi sakta men säkert försvinner kommer även landsbygden, den biologiska mångfalden, jobbtillfällen och Sveriges jordbruk att drabbas. Hårt. En viktig del av Sverige riskerar att försvinna.

Till Uppdrag granskning vill vi säga att det är inte för vår skull ni jagar Arla. Det gör vi och Arlas övriga förtroendevalda bönder redan så bra så. Vi är inte offer som behöver räddas, och ni är inte vår vita riddare. Vi är ett demokratiskt kooperativ, byggt på principen ”en bonde, en röst”. Det är vi som bestämmer i vårt kooperativ. Det har vi gjort i 100 år, och lika länge har vi erbjudit svenska folket högkvalitativa svenska mejeriprodukter. Det är vi stolta över och det vill vi fortsätta med. 

Nej, Arla är inte perfekt. Ja, det har slarvats med pengar och representation. Det är helt oacceptabelt. Men det slarvet har gjort mycket mindre skada än det vinklade mediedrev mot Arla som har pågått nu i snart ett år. Det är dags för Uppdrag granskning att släppa sin vendetta, och för övriga medier att sluta gå Arlas konkurrenters ärenden.

45 svenska Arlabönder: Anders Persson, André Oscarsson, Andreas Folkesson, Andreas Sjögren, Anna Alvarmo, Annika Danielsson, Börje Wernersson, Camilla Karlsson, Carl-Johan Eriksson, Cecilia Riesle-Olsson, Christer Nilsson, Ellinor Johansson, Gleen Andersson, Göran Andersson, Hanna Karlsson, Harald Andersson, Håkan Olofsson, Isak Danielsson, Joakim Oskarsson, Johan Sigvardsson, Jonas Carlsson, Jörgen Alvarmo, Kenneth Sturesson, Kenny Johansson, Kerstin Danielsson, Kerstin Persson, Kjell Jönsson, Lars-Gunnar Sjökvist, Lars-Olof Åhlund, Loretta Olsson, Magnus Addén, Mari Jönsson, Mikael Axelsson, Mikael Magnusson, Patrik Olofsson, Roger Olofsson, Stellan Johansson, Stina Sigvardsson, Thorbjörn Olofsson, Tom Jacobsson, Tommy Petersson, Torbjörn Jönsson, Torsten Andersson, Ulf Karlsson, Ulf Larsson

Läs Uppdrag gransknings svar här.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt