Är praktikanters arbete inget värt?
Det är med stigande oro vi journaliststudenter tar del av arbetsgivarnas krav på slopad lön för praktikanter i kollektivavtalet. Vi som kommande termin ska ut på praktikplatser runtom i Sverige ställer oss nu frågan: Är vårt arbete inget värt?
På sida 88 i kollektivavtalet mellan Svenska Tidningsutgivareföreningen och Svenska Journalistförbundet står följande: "Företag bör vid antagande av studiepraktikant beakta branschens och företagens intresse av att kvalitet i utbildningen främjas". Men att företagen skulle ha ett sådant intresse framstår som tveksamt när man nu kräver slopade praktiklöner.
För oss som nu står inför vår praktiktermin är detta inte endast, eller ens i första hand, en ekonomisk fråga. Det handlar om den signal som Medieföretagen skickar ut. En signal som bara kan tolkas på två sätt.
Antingen menar man att det arbete vi kommer att utföra saknar värde och att vi är en börda man bär för att visa god sed och göra oss en tjänst. Om så är fallet vill vi gärna veta vad det är vi saknar som inte kan läras ut i skolbänken. Om svaret är praktisk erfarenhet borde det rimligtvis ligga även i arbetsgivarnas intresse att vi får tillskansa oss den på ett sätt där vi får vara riktiga journalister.
Det andra sättet vi kan tolka denna signal på är att man från arbetsgivarnas sida känner sig säkra på att vårt behov av praktik är så stort att vi inte kan ställa några motkrav. Om så är fallet vill vi gärna veta på vilket sätt detta inte rör sig om utpressning. Är svaret att praktiken är en del av vår utbildning och ett sätt att få erfarenheter vi annars inte haft? Då vill vi hänvisa till vad Sveriges Arkitekter har att säga om sina praktiserande studenter: "Tänk också på att du som praktikant har ett värde för arbetsgivaren. Som praktikant får du ofta utföra riktiga arbetsuppgifter, som någon annan med betydligt högre lön annars skulle ha gjort."
Att vi som journaliststudenter inte har samma yrkesfärdigheter som en rutinerad journalist är inget att orda om. Men att så är fallet återspeglas också i en lön som utgör hälften av minimilönen. Det vi producerar, vare sig det är text, ljud, bild eller en blandning av dessa, utgör fortfarande journalistiskt material som en högre avlönad kollega annars hade fått producera. Den kollegan hade inte arbetat gratis och även vårt arbete har ett värde för arbetsgivaren. Därför är det enda rimliga att också vi ska få lön för vårt arbete.
Vi blivande praktikanter är som grupp beroende av det stöd vi kan få från framtida kollegor som ser värdet av även vårt journalistiska arbete. Därför ber vi om er hjälp för att se till att lön även i framtiden betalas ut för det arbete som utförs av praktikanter på era arbetsplatser.
Att betala ut löner till praktikanter handlar om att arbetsgivare ska ersätta sina anställda för arbete som kommer dem till nytta. Att en praktik inte utgör en fullvärdig anställning är inte ett hållbart argument för att vi inte ska få ersättning för det arbete vi trots allt utför på redaktioner runt om i Sverige.
Carl Fridh Kleberg
och klassen i journalistisk produktion vid JMK