Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet-reportern skrev en bok om kriget på rekordtid: ”Ett tag höll jag nästan på att gå in i väggen, men nu känns allt värt det”

Vid sidan av det vanliga jobbet på Aftonbladet har Sebastian Laneby skrivit en bok om vad som hände när kriget kom till Europa i vintras. I boken samlar han både nyhetsnotiser och uttalanden från världsledare, och så får vi möta en rad av de krigskorrespondenter och andra journalister som blev satta att bevaka konflikten mellan Ryssland och Ukraina på olika sätt.

Under sina år som nattreporter på Aftonbladet har Sebastian Laneby många gånger funderat över vad han skulle göra om kriget kom när han var i tjänst.

Även om han inte själv jobbade samma natt som Ryssland inledde sin invasion av Ukraina insåg han att han satt på en ganska unik position som tf. breakingchef på tidningen. Så han började spara nyhetsflashar, världsledarnas kommentarer, och förstasidor från olika tidningar i ett arkiv.

I boken Krig i Europa: Inblick, överblick, ögonblick får vi också ta del av djupintervjuer med politiker och experter som tidigare försvarsministern Mikael Odenberg och utrikesminister Ann Linde.

Annons Annons

Bland journalisterna som intervjuas hittar vi exempelvis  Lubna El-Shanti, korrespondent på Sveriges Radio, som väcktes av ett samtal på plats i Ukraina och Johanna Melén, Sveriges Radios Moskvakorre, som en gång blev kär i Ryssland och som nu berättar om hur känslorna förändrats.

I boken intervjuar också Sebastian Laneby Aftonbladet-kollegan och nattreportern Hans Österman som satt ensam på redaktionen när invasionen inleddes.

– Hur var det när kriget bröt ut och hur var natten för honom? Det finns också samlat i boken, säger Sebastian Laneby.

Den första tanken med boken var egentligen att skildra det första dygnet av invasion, men det växte snabbt bortom det.

– Jag har i princip jobbat med den här boken varenda ledig stund utanför jobbet, jag har suttti på nätterna och på lediga dagar. Eftersom det var kort om tid så behövde det gå fort. Sen har jag också gjort flera av intervjuerna digitalt för att få ihop tiden. Det har varit tufft, ett tag höll jag nästan på att gå in i väggen, men nu känns allt värt det.

Vad kan vi nyhetsknarkande journalister som redan har följt varenda steg av det här kriget lära oss av den här boken?

– Kanske är det en påminnelse om hur allt startade. Om man sitter som nyhetsknarkare i flödet så ser man allt, men med den här boken ville jag även fånga känslorna och de olika personerna som blev indragna i det här på olika sätt.

Som uttalad tidningsnörd har Sebastian Laneby länge samlat på klassiska förstasidor från olika tidningar, vissa av dem budar han hem på nätet.

– När det kom till titeln på boken har jag tänkt på Expressens gamla klassiska ”Fred i Europa” från andra världskrigets slut, så min titel blev "Krig i Europa".

Hur kom du i kontakt med Ordfront som ger ut boken?

– Jag har suttit som redaktör länge och saknat att skriva., så jag hörde av mig till några förlag redan första dagen och några nappade. Sen blev det Ordfront till slut.

Vad har varit svårast med arbetet?

– Att hitta tiden. Det är inte jätteenkelt heller när man aldrig har skrivit en bok innan.

Krig i Europa: Inblick, överblick, ögonblick kommer ut den 24 augusti.

Fler avsnitt
Fler videos