Gå direkt till textinnehållet

Kungsbacka-Postens chefredaktör: ”Det är viktigt att vi fortsätter med vårt uppdrag”

Efter attacken på en av Kungsbacka-Postens journalister i hemmet har tidningen vidtagit flera säkerhetsåtgärder och hoppas nu på att den gripna gärningsmannen ska begäras häktad.

– Efter omständigheterna är stämningen god, säger Sanna Wikström, chefredaktör på Kungsbacka-Posten (bilden). Vi är samlade och vi pratar mycket om det som har hänt. Vi jobbar också vidare som vanligt. Det är viktigt att vi fortsätter med vårt uppdrag och inte saktar ner.

Vilka har reaktionerna varit på redaktionen?
– I ett tidigt stadium var det givetvis skakat och upprört, och det var många känslor som vädrades i det inledande skedet. Men vi pratar om det och det hjälper, känns det som.

Är den utsatta journalisten tillbaka i arbetet?
– Absolut, på eget önskemål.

Annons Annons

Har säkerhetsrutinerna ändrats på något sätt efter händelsen?
– Det har vidtagits flera säkerhetsåtgärder, men jag vill inte gå in närmare på hur de ser ut exakt, det behåller vi för oss själva. I stort sett är det vår säkerhetsavdelning som vidtagit åtgärderna, men vi har också haft en dialog med polisen om det är något särskilt vi skulle behöva tänka på. Och den utsatta journalisten har givetvis en egen kontakt med polisen.

Var det några särskilt kontroversiella texter som gärningsmannen reagerade på?
– Det tycker jag absolut inte. Det är sedvanlig krimjournalistik som det handlar om i det här fallet. De ingångsvärden vi har nu tyder på att det är publicerade artiklar som är anledningen till att mannen agerade som han gjorde. Men med hänsyn till att det är en pågående polisutredning vill jag inte säga så mycket mer om motiv och annat.

Sanna Wikström säger att hon är medveten om att händelsen är ett extremfall, och ingenting som hör till vanligheterna.

– Vi har inställningen att tillsammans kommer vi att kunna gå vidare och fortsätta att göra kvalitetsjournalistik. Om det fanns några motiv som handlade om att vi skyggar för vissa ämnen eller liknande så kommer det inte få någon effekt på oss, det vill jag poängtera.

Nästa steg är att åklagaren ska fatta beslut om man ska begära mannen häktad.

– Vilket vi ju verkligen hoppas att han blir. Åklagaren har till i morgon på sig att fatta beslut om det.

Fler avsnitt
Fler videos