FOTO: Tor Johnsson

"Man är ju som man är och jag kan inte spela en roll"

3 mars, 2017

Han är en av Sveriges mest kända röster. Men det tog lång tid för Christian Olsson att bli folkkär. Länge låg det blommiga språket och hans poetiska liknelser i vägen för att få kommentera de stora matcherna.

Att intervjua Christian Olsson är speciellt. Ni som hört hans målande beskrivningar som kommentator åt Radiosporten vet. Munnen går hela tiden. Medan han pratar formulerar han sina tankar flytande och börjar på nästa tråd i samma mening, likt en rappare som ”freestylar” på scenen, direkt ur huvudet. Medan jag tittar ned i papperet för att se om jag har glömt något formulerar Christian otåligt egna frågor till sig själv i stället för att vänta på min nästa. Man skulle kunna säga att han är precis lika kvick, snabbtänkt och charmig i verkligheten som under de tre olympiska spel och hundratals fotbollsmatcher som han varit min radiokompis i etern.

För oss som följer sport är han nämligen unik. Vi är inte direkt bortskämda med poetiska röster som liknar en OS-ryttare vid ett grillspett eller en svensk backlinje med trädgårdstomtar. Christian Olsson ritar inga pilar eller förklarar press med understöd, han får oss att lyssna vidare genom att snöa in på detaljer runt omkring själva matchen. Hur en frispark luktar. Hur ett nedsläpp känns. Han får vissa av oss att ibland välja radion framför TVn – och när allt sitter har han förmågan att göra en gruppspelsmatch mellan två lingon-nationer i ett fotbollsmästerskap jämförbara med de bästa texterna av Erik Niva, Simon Bank eller Johan Croneman.

Egentligen ville Christian Olsson inte bli sportkommentator eller journalist. Det fräckaste han kunde tänka sig var i stället fiskar. I sju år drev han eget företag med en kompis som hyrde ut akvarier. Spåren syns fortfarande i det mysiga treplanshuset av trä mitt i stadsdelen Majorna. Källaren är full av akvarier i olika storlekar och de flesta fiskarna i Christians källare kommer från Malawisjön i Afrika, förutom de som simmar i akvarier med brun sand som kommer från Sydamerika.

(...)

När akvariefirman började gå knackigt under 90-talet började Christian extraknäcka som frilans på Radio Göteborg. Till slut blev frågorna om att komma och jobba så många att han släppte fiskarna som försörjning och sålde sin del i företaget. Efter att han värvats till lokal-kanalen TV21 som programledare och reporter kom chansen på Radiosporten överraskande.

Det sistnämnda har han Leif ”Loket” Olsson, ett tag sportchef på P4 i Göteborg, att tacka för. Hade det inte varit för Loket så hade nog karriären som sportkommentator dött redan innan den kommit igång. Så dålig var Christian under sin allra första insats i etern.

Kommentatorskarriären började nämligen med en talangjakt på nya röster där Christian hade blivit uttagen att tillsammans med några andra rookies kommentera en handbollsmatch mellan Heim och Spårvägen live.

– Jag hade ingen aning om hur man gjorde och sa en massa konstiga saker. ”Här kommer Spårvägen och då sjunker tempot för nummer tre spelfördelaren Malin Strandell, som förresten ser ut som en stor handboll själv”… sa jag. Och det får man ju inte säga. Jag kallade henne även en stor köttbulle och det var ju inte alls bra. De två tjänster som då var aktuella på SR gick, inte oväntat, till två andra personer. Av någon anledning såg ”Loket” något i mig och skrev till mig att det fanns något att bygga vidare på, så jag var välkommen tillbaka en annan dag.

(...)

Läs hela intervjun med Christian Olsson i Journalisten, nr 3/2017. Teckna din prenumeration på Journalisten här.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies