Gå direkt till textinnehållet

SVTs rapportering från Trollhättan kritiseras

Tillsammans med ett antal andra organisationer riktar Afrosvenskarnas riksförbund kritik mot hur SVT skött rapporteringen från skoldådet i Trollhättan. Kritiken handlar bland annat om att barn i den drabbade skolan betecknats som ”icke-svenska”. UPPDATERAD.

Organisationen Afrosvenskarnas riksförbund har i dag publicerat ett öppet brev som riktar sig till Sveriges Televisions VD Hanna Stjärne. I brevet får SVTs rapporteringen från skoldådet i Trollhättan kritik och organisationen begär svar från Hanna Stjärne. Sammanlagt  står 14 organisationer som avsändare.

Organisationen har reagerat på en av SVTs reportrar använt formuleringen: ”Det är en extremt segregerad skola med få svenska barn” och att rapporteringen överlag handlat mer om ordningsproblem i skolan i stället för att belysa att svenska barn med en mörkare hudfärg har utsatts för ett rasistiskt attentat.

”Vi vill […] veta varför Sveriges television utropar svarta och bruna offer för terrorism till något annat än svenskar och därmed bekräftar den rasistiska attentatsmannens världsbild”, står det i brevet.

Annons Annons

Anne Lagercrantz är nybliven chef för SVTs nyhetsredaktioner. Hon välkomnar kritiken.

– Jag har läst brevet och är väldigt glad att de hör av sig. Vi har nu bjudit in till ett möte. Jag tycker att kritiken i brevet är riktigt. Det blev fel i sändningen, vilket vi också är helt ense om på redaktionen.

Hon håller med om att formuleringarna som används kan uppfattas som exkluderande och föra tankarna till ett ”vi och dem”.

– Det är viktigt att betona att det här är ett arbetsgivaransvar, vi måste hjälpa våra medarbetare att så att de är trygga med att formulera sig inkluderande.

Anne Lagercrantz säger att SVT nu ska påbörja ett arbeta där man ser över hur redaktionerna uttrycker sig för att försöka hitta formuleringar som inte utesluter några grupper. 

Organisationerna som undertecknat brevet är följande: Afrosvenskarnas Riksförbund, Angolanska föreningen Kwanza, Afrosvenskarnas Forum för rättvisa, Black Coffee, Black Feminist Forum in Sweden, Centrum mot Rasism, Fight Racism Now (FRN), Kongo riksförbundet i Sverige, Kongoföreningen i Stockholm, Muslimska mänskliga rättighetskommittén, NAV – Nätverket för afrikanska föreningar i Vantör, Sveriges Unga Muslimer, Puntland Community Organisation (PCO) i Göteborg och Yoruba Union Stockholm.

Fler avsnitt
Fler videos