Gå direkt till textinnehållet

TU får mothugg om SVTs texter – från funktionsrättsorganisationer

”En allvarlig inskränkning av tillgängligheten”, anser Hörselskadades Riksförbund, Synskadades Riksförbund och Funktionsrätt Sverige.

Tidningsutgivarnas kritik mot SVTs textbaserade nyhetspubliceringar och de 79 chefredaktörers krav på att SVT begränsas på nätet får nu mothugg från funktionsrättsorganisationerna Hörselskadades Riksförbund, Synskadades Riksförbund och Funktionsrätt Sverige.

I ett uttalande varnar de för att en begränsning av SVTs möjlighet att publicera skriven text digitalt skulle innebära ”en allvarlig inskränkning av tillgängligheten och därmed av yttrandefriheten och demokratin”. Organisationerna anser att det även skulle riskera att skapa ”ett större utanförskap för personer med funktionsnedsättningar.”

De tre organisationerna representerar tillsammans cirka två miljoner människor som lever med funktionsnedsättning i Sverige.

”Många av oss är storkonsumenter av public service och för många är public service en primär och viktig informationskälla, inte minst vad gäller nyheter.”

För hörselskadade är SVTs utbud i text ”helt oumbärligt för att ta del av nyhetsförmedlingen, där sändningar och klipp inte alltid textas”, står det i uttalandet.

Fler avsnitt
Fler videos