Gå direkt till textinnehållet

Sveriges Radio i djup sorg

" Sveriges Radio är i djup sorg. Detta är den västa dagen i Sveriges Radios historia då en vän och kollega avlider i tjänsten. Det som inte får hända har hänt." Det var en rörd Cilla Benkö, Sveriges Radios VD, som tog emot den samlade pressen efter det tragiska beskedet att medarbetaren Nils Horner skjutits ihjäl.

Cilla Benkö berättade att Nils Horner var en av de mest rutinerade och säkerhetsmedvetna medarbetare som SR har. Han har vid flera tillfällen varit i Kabul och kände till vilka risker det finns och gjorde alltid en säkerhetsanalys.

– Nils Horner ville alltid vara på plats där det händer. Vi pratade om riskerna. Han var extremt säkerhetsmedveten, säger Cilla Benkö.

Nils Horner var tidigt i morse i kontakt med Eko-redaktionen och berättade att han skulle göra några intervjuer inför det kommande presidentvalet i Afghanistan. Klockan kvart över åtta kom det en flash från nyhetsbyrån AFP att en journalist skjutits ihjäl i Kabul. Ekot mejlade till Nils Horner, men fick inget svar. När redaktionen ringde på hans mobiltelefon svarade en läkare som förklarade att han var död.

Annons Annons

Enligt vittnen skulle Nils Horner, då han gjorde några intervjuer i de kvarter där många ambassader ligger, blivit skjuten i bakhuvudet av två män.

– Vi har ett genomarbetat säkerhetsarbete och gör analyser innan vi skickar iväg våra medarbetare. Men blir man skjuten bakifrån är det inte mycket som hjälper. Vi jobbar nu med att ta fram mer information, ta hand om familjen och kolleger så att vi kan ta oss igenom denna fruktansvärda dag, säger Cilla Benkö.

Sveriges Radio kommer att fortsätta att bevaka Asien, men hur och av vem är för tidigt att säga.

– Vi skickar nu en person till Kabul så att Nils Horner kan komma hem på ett värdigt sätt.

Fler avsnitt
Fler videos