Gå direkt till textinnehållet

Även TT och Expressen väljer bort landslagssamlingen i Baku

Viaplay har, av säkerhetskäl, inte skickat någon för att bevaka herrlandslaget på plats i Azerbajdzjan. Inte heller TT eller Expressen har några reportrar på plats inför kvällens match. De menar dock att det handlar om ekonomiska prioriteringar. Men det är "väldigt, väldigt ovanligt" att välja bort en tävlingsmatch för herrlandslaget i fotboll.

När det svenska herrlandslaget i fotboll spelar en tävlingsmatch brukar sportredaktionerna vallfärda dit matchen spelas. Men när landslaget ikväll kliver ut för att spela EM-kval på Tofiq Bähramov-stadion i Azerbajdzjans huvudstad Baku finns det inga reportrar på plats från tre svenska redaktioner. 

Som Journalisten tidigare rapporterat, med hänvisning till Aftonbladet, så har Viaplay valt att inte skicka någon reporter till matchen. De hänvisade till att säkerheten för personalen inte kunde garanteras efter terrorattacken i Bryssel där två svenska supportrar sköts till döds. 

Inte heller nyhetsbyrån TT eller Expressen har skickat personal till Baku. Men det är inte säkerhetsaspekten som fått dem att välja bort landslaget, utan det faktum att Sverige redan missat chansen att kvala in till EM, säger de till Journalisten. 

– Att bevaka den här matchen fanns med i vår ursprungliga plan. Herrlandslaget i fotboll är det största vi har i sportsammanhang och vi lägger mycket resurser på att bevaka dem. Men nu har vi hamnat i en situation där vi mycket tidigare än vi trott vet att Sverige inte kan komma med i EM. Hade chansen att kvala in levt hade vi varit där, det är inget snack om det, säger Petter Nilsson, sportchef på TT.

Petter Nilsson säger att resurserna som skulle lagts på att bevaka herrarnas match i Baku på plats istället ska användas till att bevaka damlandslagets sista kvalmatcher till OS. Damlandslaget har små chanser att kvala in till OS. 

– Eftersom vi har begränsade resurser måste vi väga att vara i Baku mot annat. Nu möter damlandslaget Spanien, världens bästa lag och som varit inblandade i en stor händelse nyligen, borta. Eftersom vi är en nyhetsbyrå måste vi också fundera kring var vi kan göra mest nytta för våra kunder, och med damlandslaget kan vi göra stor nytta eftersom det är färre som bevakar dem, säger han. 

Petter Nilsson har under sin tid som sportchef på TT inte varit med om att man inte har någon på plats när herrlandslaget spelar tävlingsmatch.

– Det är väldigt, väldigt ovanligt. Men det här är också första gången som vi sportsligt är borta så pass tidigt, säger han. 

Även Expressens sportchef Pontus Weinemo säger att det är prioriteringar och inte säkerheten som ligger bakom beslutet

– Det handlar helt enkelt om att vi värderar andra saker över det just nu. Sen har säkerhetsläget inte underlättat men det stoppar oss inte från att göra journalistik, säger han. 

Konkurrenten Aftonbladet gör ett stort nummer av att de är på plats. I skrivande stund toppas sportsidan av nyheter från reportrar i Baku. 

Expressen sportredaktion ska istället använda personalresurserna till att bevaka skidsäsongens start i Gällivare och att följa när NHL spelas i Sverige, säger Pontus Weinemo.

– Varje vecka gör vi en prioritering över vad som är mest intressant och vart vi väljer att åka. Istället för att ta två dagar i Baku med den snåriga resa som det är dit väljer vi att göra annat, säger han.

Båda redaktionerna kommer dock att vara på plats på söndag, när landslaget spelar mot Estland på Friends arena i Solna. 

– Det är billigare att ta tunnelbanan till Solna än att åka till Azerbajdzjan, säger Petter Nilsson. 
 

Fler videos
Fler avsnitt