Gå direkt till textinnehållet

Studentliv läggs ner

TCOs tidning Studentliv läggs ner. Just nu görs det sista numret. Samtidigt har tidningens chefredaktör precis börjat med den nya TCO-tidningen, som är en webbpublikation.

– Jag har två känslor samtidigt: Jag är ledsen och besviken över att Studentliv läggs ner, det är ett dåligt beslut. Men för min egen skull ska det bli väldigt roligt att börja med den här nya publikationen. Det är roligt med nystartfaser, säger Ylva Rehnberg, chefredaktör på Studentliv och förmodligen ny chefredaktör på TCOs nya webbtidning.

Studentlivs sista nummer, nummer 2, kommer ut i april. Tidningen har haft en utgivning på fyra nummer per år och gått till samtliga studenter som har studiemedel.

Vad ligger bakom nedläggningsbeslutet?
– Det började redan förra våren med att TCOs medlemsförbund inte prioriterade tidningsutgivning alls. Förbunden sa också att studenter i allmänhet inte är TCOs målgrupp. Det är förbunden själva som ska vända sig till allmänheten. TCOs uppgift är att vända sig mot beslutsfattare.

Annons Annons

Men Studentliv är en uppskattad tidning?
– Ja. Tidningsutredningen från i höstas ledde till en ny utredning där alla förbund som var intresserade av Studentliv skulle disktuera en framtid,  men de kom fram till att det trots allt inte fanns tillräckligt stort intresse för att driva den vidare.

Hur blir nya TCO-tidningen?
– Tanken är att det ska bli mer av nyhetstidning mot arbetsmarknaden snarare än mot förtroendevalda. Men vi har Inte hunnit så långt i planeringen ännu.

Ingen kommer att bli uppsagd på redaktionen som en följd av att Studentliv läggs ner och att TCO-tidningen inte längre finns på papper. Två av de anställda har tackat ja till det generella avgångsvederlag som TCO-kansliet erbjudit. Kvar blir Ylva Rehnberg och Karin Bromander.

– Beroende på ambitionen så kanske det går att få en till.

Vad gör ni nu?
– Vi vill göra det bästa Studentlivsnumret någonsin, men måste ockå börja jobba med vad den nya webbtidningen ska bli. Det är en nysatsning. En chans att tänka ut vad vi vill göra.

Har du några idéer om framtiden?
– Eftersom TCO ska vrida upp EU-aktiviteten, kommer vi kanske ha starkare EU-bervakning. Man kan tänka sig mer debatt. Eftersom vi nu bara finns på webben, behöver det inte längre bara var snabba nyheter där.

– Vi ska också fundera på namnet på den nya webbpublikationen.

Fler avsnitt
Fler videos