Gå direkt till textinnehållet

Sveriges äldsta fackförbundstidning läggs ned

Det blir nedläggning i stället för jubileum för Målarnas Facktidning. ”Många läsare har hört av sig och är ledsna”, säger chefredaktören Helena Forsberg.

Målarnas Facktidning som ägs av Svenska Målareförbundet läggs ned i samband med att förbundet uppgår i Byggnads i maj. Läsarna kommer i stället att ha Byggnadsarbetaren som sin fackliga medlemstidning.

Helena Forsberg

– För egen del är det väldigt tråkigt. Det har varit en rolig tidning att göra med många intressanta frågor, säger Helena Forsberg, chefredaktör och ansvarig utgivare för Målarnas Facktidning.

– Det blir en försämring för målare och lackerare. De har haft en tidning som har haft fokus på deras områden och deras problem. Jag tror att det kommer försvinna lite grann. Även om Byggnadsarbetaren kommer att bevaka målarnas frågor blir det förstås inte samma sak som när man har en egen yrkestidning. Många läsare har hört av sig till mig och är ledsna.

Det sista reguljära numret av Målarnas Facktidning kom ut förra veckan, men Helena Forsberg arbetar nu med att ta fram ett specialnummer som kommer ut i månadsskiftet maj-juni.

– Hade det inte varit för nedläggningen hade det väl varit ett jubileumsnummer, men nu blir det ett avslut. Det blir en specialutgåva som ska summera de här 130 åren, en tillbakablick. Jag håller på och gräver i arkiven.

Målarnas Facktidning 1894-2024

Målarnas Facktidning är Sveriges äldsta fackförbundstidning och grundades 1894 av dåvarande Måleriarbetarförbundet, numera Svenska Målareförbundet, som är Sveriges äldsta fackförbund och grundades 1887. Tidningen utkom med åtta nummer 2023.

Om du skulle sammanfatta 130 år lite snabbt för mig, hur skulle det låta då?

– Oj. Jag har mycket kvar att gräva i men jag tycker att det är intressant att förbundet så tidigt bestämde sig för att ha en egen tidning, och att man också har varit så mån om att den inte ska vara ett informationsblad utan en fristående produkt med oberoende journalistik som också kan granska förbundet.

Målarnas Facktidning produceras av LO Mediehus och nedläggningen innebär en mindre omorganisation, men inga uppsägningar. Tidningens reporter Lena Gunnars har delat sin arbetstid mellan Målarnas Facktidning, Elektrikern, Fastighetsfolket och Sekotidningen, och kommer att arbeta mer för Sekotidningen.

Helena Forsberg blir chefredaktör för Fastighetsfolket, som är Fastighetsanställdas Förbunds medlemstidning.

– Det blir att gå från en sorg till en glädje, ändå. Jag har trivts med att bevaka frågor för arbetaryrken. De stora yrkesgrupperna i Fastighetsanställdas Förbund är städare, fastighetsskötare och Samhall. Det ska bli spännande att sätta sig in i deras frågor, säger Helena Forsberg.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos