Gå direkt till textinnehållet

SJF samarbetar med Google om stipendium

Journalistförbundet och Google har inlett ett stipendiesamarbete om innovativ journalistik. Förhandlingarna har pågått i ett och ett halvt år, och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling hoppas att samarbetet ska kunna utvecklas.

I höst kommer det att vara möjligt att söka stipendiet som är på 10 000 euro och som ska gå till innovation inom journalistiken. Det är Google som står för pengarna och stipendiet kan bara sökas av medlemmar i Journalistförbundet, enskilt eller tillsammans i grupp, och etablerade medieföretag kan enligt stadgarna inte söka. Syftet med stipendiet är att bidra till ”etablering av nya aktörer inom journalistiken”.

– Det finns många goda idéer bland våra medlemmar men det är svårt att få fram startkapital. Samtidigt finns det aktörer som gör stor vinning på folks digitala vanor och som borde återinvestera i den journalistik som folk konsumerar. Google har journalistiska stipendier i andra länder, detta är första gången de finansierar ett stipendium i Sverige, säger Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet.

Under 2014 kommer ett stipendium om 10 000 euro att delas ut, men antalet stipendier kan komma att öka framöver, om Google skjuter till mer pengar.

Annons Annons

– Jag är väldigt glad att vi har kunnat nå fram och jag hoppas att det kommer att bli fler stipendier framöver, och framför allt att fler aktörer börjar återinvestera i journalistiken, säger Jonas Nordling.

Stipendiet delas ut av en enväldig jury som utses gemensamt av Journalistförbundet och Google. Juryn är suverän i sitt arbete, det vill säga att varken Journalistförbundet eller Google ska ha något inflytande över processen. Ett krav för att erhålla stipendiet är att innovationen måste utgå från pressetiska regler och ansvarigt utgivarskap.

Google är en av de etablerade medieföretagens värsta konkurrenter, varför inleder Journalistförbundet ett samarbete med dem?
– Flera svenska medieföretag samarbetar redan med Google. Visst, Googles ställning på marknaden är inte utan problem, men de får inget inflytande över stipendiet eller vår verksamhet. Vi står och faller inte med ett samarbete med Google. De kan inte ställa några krav på stipendiet eller juryns arbete utan detta handlar om att Google använder en liten del av sin vinst och återinvesterar i den journalistik som de tjänar pengar på. Det här skickar också en viktig signal – vi är inte ett förbund som bara bryr oss om anställda och om traditionella fackliga frågor. Vi sitter inte på kapitalet men vi kan ägna oss åt matchmaking, säger Jonas Nordling.

Det nya stipendiet är inte det första samarbetet mellan Journalistförbundet och Google. I oktober förra året anordnades en workshop om digital journalistik för frilansmedlemmar med utbildare från Google Media Labs.

– Det är den mest välbesökta utbildningen som Journalistförbundets servicebolag har haft, och den var gratis för våra frilansmedlemmar. Det finns ett stort intresse för journalistisk utveckling och våra medlemmar kan förhålla sig till Google som en aktör, säger Jonas Nordling.

Fler avsnitt
Fler videos