Gå direkt till textinnehållet

Regler mot textreklam ska ses över

Riktlinjerna mot textreklam ska ses över för att bli mer tidsenliga. Men någon ny prövoinstans efter avsomnade Textreklamkommittén kommer inte ens att diskuteras.

Journalistförbundet har länge legat på för en översyn av riktlinjerna mot textreklam. Före sommaren fick man gehör hos övriga huvudmän i Pressens samarbetsnämnd, och en arbetsgrupp börjar jobba i september.

– De riktlinjer som finns har några år på nacken och det är uppenbart att det finns stor anledning att se över dem, inte minst med tanke på det nya medielandskapet, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Är textreklam ett problem i dag?
– Vissa samarbeten mellan mediehus och olika finansiärer får väl inte riktigt träff på dagens riktlinjer. Det är svårt att se om den redaktionella integriteten har kunnat bibehållas. Utifrån kan det se ut som problem, säger Jonas Nordling.

Annons Annons

Publicistklubbens ordförande Björn Häger tycker att textreklamen är den viktigaste och mest brännande etiska frågan just nu.

– Och där det händer mest. Den är också den fråga jag tror påverkar förtroendet för medierna mest. Därför är det paradoxalt att det också är den minst reglerade delen, säger han.

Att inrätta en ny prövoinstans ligger dock inte ens på bordet. Textreklamkommittén lades ned 2005 på Tidningsutgivarnas initiativ, och TU anser fortsatt att textreklamfrågorna hanteras bäst av redaktionerna.

–  I och med att det är en trovärdighetsfråga har medierna ett egenintresse av att hantera frågorna själva, säger TUs chefsjurist Per Hultengård.

Tycker du att de gör det bra?
– Ja.

Den som eventuellt inte håller med kan delta i den crowdsourcing Journalistförbundet bjuder in till i veckan, där man efterlyser exempel på när riktlinjerna inte räckt till.

–  Vi vill låta så många som möjligt komma med konkreta exempel på när integriteten eller trovärdigheten för journalistiken utmanats eller till och med satts på sin spets. Ju fler exempel vi har att utgå ifrån, desto bättre arbete kommer arbetsgruppen att kunna göra, säger Jonas Nordling.

Riskerar nya riktlinjer inte att bara bli en papperstiger, eftersom det inte är tal om någon ny prövoinstans?
– Vad är alternativet? Och jag tror det blir lättare att få dem att fungera om de är uppdaterade utifrån verkligheten och det finns en samsyn i branschen, säger Jonas Nordling.

Fler avsnitt
Fler videos