Gå direkt till textinnehållet

Rapport fälls för dödsskjutning

Rapport sände i april en videofilm som visade en man som blev ihjälskjuten bakifrån. Granskningsnämnden fäller inslaget eftersom det sändes tidigt på kvällen.

Inslaget handlade om en polisskjutning i USA där en man dött efter att ha blivit skjuten med åtta skott i ryggen av en polisman. Både i löpet och i inslaget visades en video med skjutningen. Tre personer anmälde inslaget till Granskningsnämnden för radio och TV, eftersom det inte föregicks av en varning och att det visades på en tid när barn kan tänkas titta på TV.

SVT uppger i sitt yttrande: ”En förvarning inför visningen av bilderna hade varit befogad, men vid en sammantagen bedömning anser SVT att bildsekvensen trots allt ändå inte var direkt påträngande eftersom det inte förekom några närgångna bilder på ansikte eller blod utan gav en mer översiktlig beskrivning av händelseförloppet.”

Granskningsnämnden ger dock anmälarna rätt och fäller inslaget. ”Det aktuella inslaget sändes vid en tidpunkt då varsamhet ska iakttas i fråga om våldsskildringar och inslag som kan verka skrämmande för barn. Videofilmen som innehöll bilder på hur en man blev skjuten till döds bakifrån kunde enligt nämndens bedömning verka skrämmande för barn. Sändningen av inslaget vid den aktuella tidpunkten strider därför mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft”, skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos