Gå direkt till textinnehållet

Rapport: Icke-vita politiker osynliga i lokalmedier

Nästan inga icke-vita lokalpolitiker syns på bild i svenska lokalmedier, enligt rapporten Rättvisaren.

Rättvisaren, gjord av av Kantar Sifo på uppdrag av Mediekompaniet, undersöker hur representativ och inkluderande den svenska mediebilden är. Årets upplaga tittar på hur politiskt ledarskap porträtteras utifrån bland annat kön och hudfärg.

Den slår fast att nästan inga icke-vita politiker syns på bild i svenska lokalmedier. Utrikesfödda politiker utgör samtidigt 8 procent av lokalpolitikerna, enligt rapporten.

Lita Nazar, kommunikationschef på Mediekompaniet, tycker att den nästan helvita bilden av politiker är problematisk eftersom den förmedlar en snäv berättelse om vilka som är och kan bli ledare.

Annons Annons

– Det lämnar ju en stor del av befolkningen utanför. Det finns demokratiska, publicistiska och kommersiella skäl till att det är viktigt släppa fram fler människor som annars inte figurerar eller får komma till tals, säger hon.

Borde journalister aktivt välja att porträttera icke-vita politiker i högre omfattning än deras andel i verkligheten?
– Vad är hönan och vad är ägget… Vi vet att flertalet av våra nyhetsmedier jobbat aktivt med att få en jämställd rapportering och redaktioner, och har verktyg för att följa hur könsfördelningen ser ut redaktionellt. Nu kan vi se effekten av det arbetet.

– Vi vill med Rättvisaren medvetenhetgöra, uppmärksamma skevheter och bjuda in till diskussion kring dem. Det är enbart möjligt att påbörja ett förändringsarbete om man är medveten om existerande mönster och strukturer.

Hur ser det ut i nationella medier?
– Det finns mer mångfald av på bild porträtterade politiker med icke-vitt utseende jämfört med lokalmedierna, som i princip enbart har vit representation. 

Fler avsnitt
Fler videos