Gå direkt till textinnehållet

”Public service borde göra mer för Sverigebilden”

Staten och medierna har gått före i att montera ned Sverige utanför storstäderna. Det menar Patrik Oksanen, ledarskribent och politisk redaktör på Hudiksvalls tidning.

Vore det rimligt att kräva en ökad närvaro av public service utanför storstäderna, i takt med att de kommersiella medierna dragit sig undan? Det frågade förre SVT-profilen Sverker Olofsson sin panel vid samtalet "Har riksjournalistiken lämnat landet?" igår i Visby, arrangerat av Region Västerbotten.

Paneldeltagarna Björn Häger, ordförande Publicistklubben, och Journalistens chefredaktör Helena Giertta, påpekade att det omvända kravet just nu riktas allt mer högljutt från delar av Tidningssverige.

– Den attack på public service som bland andra Mittmedia står för, med krav om att de ska göra mindre och dra sig tillbaka, är farlig för journalistiken och demokratin, menade Helena Giertta.

Annons Annons

Panelen var överens om att det är ett stort bekymmer att hela Sverige inte skildras i mediebevakningen och att ett Stockholmsperspektiv dominerar starkt i riksmedierna. Men man var oense om lösningarna.

– Det är ett problem att landsorten avfolkas, men samtidigt växer storstädernas ytterområden och behöver bevakas. Hur ska man värdera det här med samma pengapåse som innan? frågade Helena Giertta.

Patrik Oksanen hävdade att public service borde ta ett större ansvar än i dag, utlokalisera fler program och gärna placera sina redaktioner på andra orter än länsorterna.

– Budskapet som public service sänder är: först tar de dina pengar, sedan skiter de i dig, sade han.

– Jag håller inte med. Är det några riksmedier som tar sitt ansvar så är det SR och SVT, menade Helena Giertta.

Björn Häger underströk att de mest underbevakade kommunerna i Sverige inte finns på landsbygden utan i Stockholms kranskommuner.

Fler avsnitt
Fler videos