Gå direkt till textinnehållet

Ökat TV-tittande i Finland

Under förra året fortsatte det traditionella TV-tittandet att minska i Danmark och Sverige, medan Finland nådde sin högsta tittartid någonsin. Även i Norge ökade TV-tittandet. Det visar Nordicoms jämförelse av 2014 års data från de nationella mätinstituten i Norden.

Runt sju av tio nordbor tittade dagligen på traditionell TV under 2014. Finland är i topp med 73 procent daglig räckvidd och Sverige är sist med 66 procent. Den dagliga räckvidden är stabil i Finland, har ökat i Norge men minskat i Danmark och Sverige, enligt Nordicom.

Finland har Nordens flitigaste TV-tittare även i tittartid med 184 minuter per dag. I Norge ökade tittandet det senaste året, från 168 minuter till 174 minuter per dag, efter några års nedgång. I Danmark och Sverige fortsatte de senaste årens fall i tittartid.

Danskarna såg 173 minuter per dag (180 minuter 2013) och svenskarna 153 minuter per dag (159 minuter 2013).

Annons Annons

2014 var ett år med stora sporthändelser med bland annat vinter-OS och fotbolls-VM som bidrog till mer tittande. Den danska rapporten pekar på att även Eurovision Song Contest som hölls i landet och EM-handboll med Danmark i final gav ett ökat tittande.

Äldre personer, som är den grupp som tillbringar mest tid på TV, har under 2014 ökat sin tittartid i de nordiska länderna. För barn, ungdomar och yngre vuxna är utvecklingen den motsatta. Största nedgången i tittandet finner i Danmark och Sverige och då i alla åldersgrupper utom den äldsta, minst är nedgången i Finland och bara i åldrarna upp till 29 år.

Störst är fallet för danska 12-18-åringar vars tittartid minskat med 21 minuter, motsvarande 21 procent det sista året.

Fler avsnitt
Fler videos