Gå direkt till textinnehållet

Nytt avtal om vikariepool på SVT

SVT och journalistklubben vid SVT har enats om nytt avtal om en vikariepool på SVT. Poolen kan utökas från dagens fem tjänster till 15 tjänster på SVT Nyheter i Stockholm.

Det tidigare avtalet sades upp av Journalistklubben vid årsskiftet.

Det nya avtalet ger medarbetarna längre framförhållning för veckovilan och mer återhämtning.

– Vi har till sist lyckats komma överens om ett avtal som förbättrar möjligheten till återhämtning och planering av sitt liv. Du vet när du ska vara ledig redan en månad i förväg, vilket är en stor skillnad från tidigare, säger journalistklubbens ordförande Petteri Karttunen.

Annons Annons

I avtalet har bland annat den sammanhängande veckovilan för medarbetare i vikariepoolen förlängts från 36 till minst 48 timmar. Dessutom ska veckovilan enligt det nya avtalet schemaläggas med 28 dagars varsel.

Efter att avtalet nu är klart kommer SVT som ett första steg utöka poolen på riksnyheterna i Stockholm från dagens fem tjänster till sju. Därefter är SVT och journalistklubben överens om att poolen kan utökas till sammanlagt 15 tjänster på SVT Nyheter i Stockholm.

Parterna är även överens om att vikariepoolen byter namn till SVT-poolen för att slippa fortsatt förvirring kring om de anställda i poolen är tillsvidareanställda eller vikarier.

– Vi ser detta avtal som ett led i klubbens arbete mot otrygga jobb och vi ser det som en självklarhet att SVT nu vid tillsättningen av tjänster ser till alla de som under många år arbetat åt SVT via bemanningsföretag, firmor eller i olika otrygga anställningsformer, säger Petteri Karttunen.

Det nya avtalet börjar gälla 1 juli 2013 och omfattar medlemmar i Journalistförbundet. SVT har förhoppningar om att även kunna skriva ett avtal med Saco och Unionen.

 

Fler avsnitt
Fler videos