Gå direkt till textinnehållet

Historiskt lokalt avtal på Marieberg Media – ”Det här är en början”

Journalistklubben på bemanningsföretaget Marieberg Media fick igenom kravet på extra föräldralön och VAB-utfyllnad i klubbens första lokala avtal med arbetsgivaren. ”Det är en stor förbättring för medlemmar som har barn eller planerar att skaffa barn”, säger klubbordförande Sally Wahlstedt.

Den nybildade journalistklubben på Marieberg Media kallade i februari arbetsgivaren till förhandling om ”Lika villkor”. Klubben vill i praktiken att medlemmarna ska gå på dagspressavtalet i stället för bemanningsavtalet, så att villkoren blir samma för de bemanningsanställda som för de journalister som är anställda i kundföretaget och som de jobbar bredvid.

I förhandlingsframställan ställde klubben krav på åtta områden. Nu är förhandlingen avslutad och klubben har fått igenom ett av sina krav: samma föräldralön och VAB-utfyllnad som i dagspressavtalet.

Förändringen innebär att den som arbetat i minst två år får föräldralön i sex månader. Tidigare har det krävts fem års anställningstid för att få föräldralön i sex månader. Den som är hemma med sjukt barn får också VAB-utfyllnad upp till tio dagar. Tidigare har det inte funnits någon VAB-utfyllnad alls för bemanningsanställda.

Annons Annons

– Många av våra medlemmar har inte känt till hur stora skillnaderna är. När vi berättade om dem fick vi många reaktioner. ”Jaha, det är därför jag förlorade så mycket på att vabba”, var det en medlem som sa. Det här är en stor förbättring för medlemmar som har barn eller planerar att skaffa barn, säger klubbordförande Sally Wahlstedt.

Kommer ni att gå vidare med de andra sju kraven?
– Ja. Det här är en början, men det är långt kvar innan vi har lika villkor som våra arbetskamrater. Vi fortsätter kämpa, för både lika villkor och lika lön.

Journalisten berättade i maj om missnöjet bland anställda på Bonnier News interna bemanningsföretag Marieberg Media, där samtliga 400-600 vikarier på Bonnier News dagstidningar jobbar.

Bland de sju kraven som återstår finns bland annat tre extra lediga dagar per år – de så kallade kompensationsledighetsdagarna (SKL-dagar), som finns i dagspressavtalet, samma röd dagskompensation som i dagspressavtalet – och en sjätte semestervecka vid 40 år, precis som i dagspressavtalet.

Fler avsnitt
Fler videos