Gå direkt till textinnehållet

Mittmedia frias från förtal

Mittmedia frias på alla punkter i ett tryckfrihetsmål gällande förtal och grovt förtal.

På torsdagen friades Mittmedia från förtal och grovt förtal i Falu tingsrätt på samtliga sex punkter, skriver Dalarnas Tidningar.

Tryckfrihetsmålet gällde en artikel och ett fotografi i anslutning till en artikel som publicerades i Nya Ludvika Tidning 2007 och 2008. Nya Ludvika Tidning ägs av Dalarnas Tidningar och ingår i Mittmediakoncernen.

Artiklarna handlade om en företagare som misstänktes för grov ekonomisk brottslighet, och som Skatteverket ville upptaxera. Åtalet om ekonomisk brottslighet ogillades några år senare av Falu tingsrätt och beslutet om upptaxering undanröjdes av förvaltningsrätten.

Annons Annons

Efter att ha frikänts stämde företagaren Mittmedia för grovt förtal och krävde knappt en miljon kronor i skadestånd.

Men tryckfrihetsjuryn friar nu Mittmedia från tryckfrihetsbrott. Beslutet kan inte överklagas. Företagarens ska också betala Mittmedias rättegångskostnader på drygt 200 000 kronor. Det beslutet kan däremot överklagas till Svea hovrätt.

”Vi har gjort det vi ska, rapporterat om en händelse med stort allmänintresse. Om vi inte hade blivit friade så hade det inskränkt vår möjlighet att rapportera det som ligger i allmänhetens intresse” säger Carl-Johan Bergman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Dalarnas Tidningar, till SVT Nyheter Dalarna.

Fler avsnitt
Fler videos