Gå direkt till textinnehållet

Medierna frias för inslag om pausad UG-granskning

Uppdrag gransknings ansvarige utgivare ansåg att han inte fått bemöta allvarlig kritik från en granskad litteraturprofil i Medierna i P1. Nu friar Granskningsnämnden Medierna.

I maj sände Medierna i P1 ett inslag om att SVT Uppdrag granskning hade tryckt på stoppknappen för en planerad sändning av en granskning om en makthavare i litteratur-Sverige.

Makthavaren intervjuades i Mediernas inslag och sade bland annat att UGs granskning, som hade pågått under lång tid, ”förstört [hans] liv”.

Uppdrag gransknings utgivare Axel Björklund anmälde inslaget till Granskningsnämnden.

Annons Annons

– Jag får inte alla relevanta frågor i Mediernas reportage, vilket jag upptäcker när jag lyssnar på det. Bland annat heter reportaget ”De har förstört mitt liv” vilket är något jag aldrig får frågor om, dessutom får vd antyda att vi ska ha gett fötter åt en advokatutredning vilket också är allvarligt. Det är anmärkningsvärt att jag inte får bemöta de här sakerna, berättade Axel Björklund för Journalisten i maj.

Granskningsnämnden för radio och tv konstaterar i sitt beslut att Medierna i P1 sände ett genmäle från Axel Björklund i efterföljande veckas program, där han fick klargöra att UG inte medverkat till att sprida advokatutredningen.

När det gäller litteraturprofilens uttalande om att den pausade granskningen i UG förstört hans liv anser nämnden att uttalandet inte krävde ett ytterligare och specifikt bemötande från UGs ansvarige utgivare. Nämnden konstaterar att UGs ansvarige utgivare gavs utrymme att ge sin syn på hur redaktionen tänker kring att en granskning kan skada en person.

Granskningsnämnden friar alltså Medierna i P1.

UG hade i sin anmälan också tagit upp som besvärande att Mediernas ordinarie producent är sambo med en person som är styrelseordförande och delägare i ett av litteraturprofilens företag. Granskningsnämnden har inte mandat att pröva eventuella jäv, men Medierna betonar ändå i sitt svar till nämnden att producenten i fråga varit helt bortkopplad från inslaget, som i stället producerades av Tredje statsmakten-grundaren Martin Wicklin.

 

Fler avsnitt
Fler videos