Gå direkt till textinnehållet

Guardianjournalist friad från förtal mot Brexitfinansiär

Mångmiljonären Arron Banks stämde Guardianjournalisten Carole Cadwalladr för förtal efter att hon sagt och skrivit att han ljugit om sin relation till Ryssland. Igår friades Cadwalladr i brittisk domstol.

Cadwalladr förtalsstämdes efter att i ett Ted talk och i en tweet ha sagt att affärsmannen Banks, som 2016 finansierade kampanjen för att Storbritannien skulle lämna EU, ljög om sin relation till den ryska staten.

Domaren bedömde att Cadwalladrs Ted talk visserligen skadat Banks finansiellt. Men hon har framgångsrikt försvarat sig genom att visa på ett allmänintresse i uppgifterna, som hon hade anledning att tro var sanna när hon framförde dem.

Guardians chefredaktör Katherine Viner välkomnar den friande domen, som hon ser som en seger för pressfriheten. Hon lyfter att Cadwalladr utsatts för en mängd nättrakasserier under processen.

Annons Annons

”Det här fallet är ett exempel på en mäktig rik person som riktat in sig på en enskild journalist. Carole Cadwalladrs seger är ett viktigt steg för att försvara journalisters rätt att rapportera i allmänhetens intresse.”

Arron Banks meddelar i en tweet att han kan komma att överklaga domen.

Fler avsnitt
Fler videos