Gå direkt till textinnehållet

Kommuner slarvar med handlingar

Bara hälften av de kommunala bolagen och förvaltningarna i en undersökning klarade att lämna ut allmänna handlingar inom fyra arbetsdagar med e-post, eller sex arbetsdagar med vanlig post.

I en studie har Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet gått igenom hur 30 kommunala bolag och förvaltningar klarar att lämna ut handlingar, enligt Tryckfrihetsförordningens bestämmelser ”genast” eller ”så snart som möjligt”.

Bara hälften klarade av att lämna ut dem inom studiens uppsatta tidsramar. När experimentet summerades efter ett antal veckor, hade en stor del av både förvaltningar och bolag skickat ut de begärda handlingarna, men ibland krävdes en påminnelse.

”En gissning är att det rör sig om en kombination av saker: verksamheterna är överbelastade och då prioriterar man det inte, man kan ha bristande rutiner för hur man kollar varandras post när någon är borta från jobbet, och så kan det också handla om okunskap om offentlighetsprincipen ute i verksamheterna, säger Gissur Ó Erlingsson, biträdande professor.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos