Gå direkt till textinnehållet

Journalister hindras från att bevaka 50 kommuner i Ukraina

Ett beslut från överbefälhavaren i Ukraina har gett lokala militära ledare rätten att hindra journalister från att komma in i deras områden. Det här har nu lett till att 50 kommuner i landet nekar journalister inträde.

Reportrar utan gränser, RSF, kallar restriktionerna för överdrivna och uppmanar landet att lyfta dem, skriver de på sajten.

Bakgrunden är ett beslut från den 3 mars som ger lokala militära ledare rätten att dela in sina områden i gröna, gula och röda zoner. Den gröna zonen betyder att journalister kan arbeta fritt i området, medan gult ger vissa restriktioner och rött helt nekar dem inträde.

”Beslutet är helt obegripligt”, uppger RSF-koordinatorn Jeanne Cavelier.

”Journalister nekas tillträde till vissa områden efter ett godtyckligt beslut, samtidigt är en av de stora frågorna sedan krigets start spridningen av tillförlitlig information, som alltså kommer ifrån att journalister kan arbeta fritt”, fortsätter hon.

Sedan det nya systemet med zoner kom till har många journalister fått kämpa med att förstå reglementet och logiken bakom.

”Det är svårt att förstå varför städer som bombas av den ryska armén kan hamna i grön zon medan det som för oss ser ut som fredliga och lugna städer klassifierac som röd zon”, säger Oksana Romaniuk, som är chef för Institute for Mass Information (IMI), partnerorganisation till RSF.

Reglerna gäller såväl utländska journalister som bevakar kriget som inhemska journalister som jobbar med lokalnyheter.

Fler videos
Fler avsnitt