Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubben ifrågasätter Dahmén

Journalistklubben på Sydsvenskan ifrågasätter VD Lars Dahméns påståenden att han inte kan presentera detaljerna i det omfattande sparpaketet eftersom han är förbjuden av Konkurrensverket.

Sydsvenskans VD Lars Dahmén, och tilltänkt ansvarig utgivare VD för de sammanslagda tidningarna HD och Sydsvenskan, har under tisdagen och onsdagen upprepade gånger i flera medier, och till personalen och till de lokala klubbarna sagt att han är förhindrad att uttala sig om detaljerna i det stora sparpaketet där 85 journalistjobb hotas.

Orsaken är att Konkurrensverket först måste godkänna affären och fram till dess kan han inte presentera några detaljer.

Bland annat påstod Dahmén detta för Journalisten på onsdagen, samt i SR Studio Ett på tisdagen.

Annons Annons

Bland personalen och i fackklubbarna har tystnaden väckt irritation. Ingen har fått se någon organisationsplan eller något förhandlingsunderlag när VD bara tre dagar före midsommar går ut med beskedet om en stor omorganisation och nedbemanning. Samtidigt uttalar sig Lars Dahmén i Journalisten med irritation över att klubbarna uttalar sig utan att ha sett den hemliga organisationsplanen.

Journalistklubben på Sydsvenskan ifrågasätter nu om Lars Dahmén vet vad han pratar om. Klubben har tagit kontakt med Konkurrensverket och ställt direkta frågor om vilka regler som gäller.

Journalisten har tagit del av mejlkonversationen mellan journalistklubben och Konkurrensverket.

Journalistklubben frågar bland annat: 
”Vilken typ av frågor kan och får vår ledning svara på innan er utredning är klar?”

Rinel Patel, föredragande på enheten för karteller och förvärv på Konkurrensverket svarar: 
”Det finns inga restriktioner från Konkurrensverkets sida vad gäller vilken information som företag får ge sina arbetstagare under en koncentrationsprövnings gång.”

Pia Röding, ordförande i journalistklubben på Sydsvenskan, vill inte kommentera mejlkonversationen mellan klubben och Konkurrensverket.

– Jag ska ta upp detta med ledningen först. Men det är häpnadsväckande om det stämmer, säger Pia Röding.

– Det här en oerhört tung dag. Alla flosklerna man hört om att kvaliteten inte ska bli lidande av att så många journalister försvinner snurrar runt i huvudet. Det här är 80 högproducerande journalister, alla levererar dagligen, det är klart att det kommer att märkas. Man känner en stor sorg för kollegerna och för tidningen. Men när man hör detta om Konkurrensverket, om det nu stämmer, då ökar kampviljan, säger Pia Röding.

Journalisten har sökt Lars Dahmén för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos