Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubben: TV4-personalen är jätteorolig

Det ska sparas ytterligare på TV4s nyhetsverksamhet. Till de tio tjänster som försvann tidigare i år läggs nu ytterligare 20. ”Vi kommer kanske inte att klara oss utan uppsägningar den här gången”, säger journalistklubbens ordförande till Journalisten.

Neddragningarna ska göras på framförallt kvällsnyheterna samt på programmet Efter Fems söndagssändningar, som ska bli ett enklare program, skriver TV4 i ett pressmeddelande. På kvällsnyheterna kommer man få klara sig med färre programledare, fotografer och övrig sändningspersonal.

– Det känns väldigt jobbigt, och vi kommer kanske inte att klara oss utan uppsägningar den här gången, fast det är målet. Jag har redan haft flera samtal med medlemmar som är superoroliga för sin egen tjänst och inkomst, säger Victoria Banozic som är ordförande i TV4s journalistklubb till Journalisten.

Enligt TV4s programdirektör Viveka Hansson kommer besparingarna främst att handla om form, där man sparar in på sådant som kostar runt journalistiken. 

Annons Annons

– Vi ser i huvudsak över hur storslaget vi producerar programmen, administration och dyra omkostnader, säger Viveka Hansson i pressmeddelandet.

Victoria Banozic säger att företaget vill freda ”inputjournalistiken” – nyhetsreportrar och fotografer – så mycket som möjligt.

– Men grafik, redaktörer, programledare är lika viktiga. Alla behövs för att göra bra nyheter, säger hon.

Hon efterlyser också en plan framåt för hur nyhetsredaktionen ska anpassa sig till den digitala verkligheten, där streaming blir viktigare än tablå-tv.

– Vi kan inte spara oss till framgång. Just nu är vi bara ledsna över de här besparingarna, men när vi landat i en ny organisation förväntar vi oss att ledningen visar vägen framåt och har en vision. Annars är jag rädd att vi står här om ett halvår igen och behöver spara ännu mer, säger Victoria Banozic.

Aftonbladet var först med att rapportera uppgifter om sparpaketet, och enligt tidningen kommer besparingar att göras på bland annat frukost till medverkande i programmen, taxiresor och färre externa gäster för att spara in på reserachkostnader. 

Även andra delar på TV4 ska spara pengar. Dessa åtgärder ska presenteras vid ett stormöte i eftermiddag. Sparåtgärderna ska träda i kraft vid årsskiftet. 

Lucas De Vivo
Hanna Lundquist

Fler avsnitt
Fler videos