Gå direkt till textinnehållet

Dahmén: ”De har inte ens sett vår plan”

Sydsvenskans VD Lars Dahmén avfärdar HDs journalistklubbs uttalande om att den lokala journalistiken kommer att drabbas hårt av nedskärningarna på Sydsvenskan och HD. ”De har inte ens sett vår plan”, säger han.

Lars Dahmén är märkbart irriterad över de uttalanden som gjorts kring den stora nedbemanningsplanen på Sydsvenskan och HD som Journalisten berättade om på tisdagen.

– Det har varit en massa diskussion och felaktiga spekulationer i branschtidningar om att HD ska läggas ned och att över 200 journalister ska sägas upp, och det är ett av skälen till att vi valde att gå ut med informationen i går. Det har skapat stor oro bland personalen, säger Lars Dahmén.

Är spekulationer i branschmedier orsaken till att ni gick ut med information?
– Det är ett av skälen. Ett annat skäl är att vi lovat att komma med besked före midsommar, och vi försöker hålla vad vi lovar.

Annons Annons

På tisdagsmorgonen kom Helsingborgs Dagblads journalistklubb med ett uttalande där klubben bland annat skriver: ” Det vi nu bevittnar är planerna på något som kan bli en fullkomlig slakt av Helsingborgs Dagblad och den journalistiska kvalitet som vi står för.” (Läs hela uttalandet längst ned i denna artikel.)

Vad anser du om uttalandet?
– De har inte ens sett vår plan så de kan inte veta någonting om hur vi tänker oss den framtida redaktionen. Vår verksamhet bygger på stark lokal journalistisk bevakning och det är inget vi kommer att ge upp. Vänd på det i stället, vilken annan redaktion har 150 journalister i regionen?

– Vi får inte säga någonting om detaljerna i förslaget eftersom Konkurrensverket först måste pröva sammanslagningen av tidningarna innan vi kan uttala oss. Vi är helt övertygade om att det här går att genomföra. Detta är inte bara en neddragning, det är två stora företag som tidigare varit helt isolerade från varandra som går samman. Det kommer att fordras hårt arbete och ett enormt engagemang, och det kommer inte att bli lätt, men vilket jobb i dagspressen i dag är lätt?

 

***

HDs journalistklubbs uttalande efter klubbmöte den 17 juni 2014:

”Vi döms inte efter vad vi säger utan för vad vi gör”. Så sa Sydsvenskans vd Lars Dahmén när det hade blivit känt att Sydsvenskan och Bonnier köper HD.
Nu vet vi att domen kan komma att bli hård.

35 tjänster ska försvinna från Helsingborgs Dagblads redaktion.
Detta är ett besked som oroar oss mycket.
Lars Dahmén har tidigare också sagt att HD-läsarna ska känna igen sig och att man ska behålla det nordvästskånska materialet i HD, NST och Landskrona Posten.
Det finns nu en uppenbar risk för att det kommer att bli precis tvärtom.
Det vi nu bevittnar är planerna på något som kan bli en fullkomlig slakt av Helsingborgs Dagblad och den journalistiska kvalitet som vi står för.
Vi journalister arbetar till uppskattningsvis 95 procent med lokalt nordvästskånskt material. Om så många av oss ska försvinna inser alla att den journalistiska ambitionen sänks. Läsarna kommer att få betydligt mindre lokalt material för sina prenumerationspengar och annonsörerna därmed betydligt färre läsare av sina annonser.
De tjänster som den samlade ledningen på Sydsvenskan och HD säger sig kunna stryka genom att dra ner på dubbelarbetet, utgör för redaktionens del endast ett fåtal.

Helsingborg den 17 juni 2014
Nordvästra Skånes journalistklubb

Fler avsnitt
Fler videos