Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubben om nya AI-textningen: ”Arbetsmomenten är för många”

Journalistklubben på Sveriges Television anser att problemen med AI-textningen innebär att smärtgränsen nu är nådd. Flera medarbetare vittnar om bestående problem med textningen.

Journalisten har tidigare berättat om att den nya AI-textningen på SVT skapar stress på lokalredaktionerna. Journalistklubben var kritisk till införandet och ordförande Rebecka Mårtensson sade redan i februari att man började närma sig ”ett slags smärtgräns”. Då var beskedet att textningen skulle ta en kvart för en reporter. Nu visar det sig att det kan ta uppemot en timme.

– Det är för många arbetsmoment och för mycket tid som går åt till icke-journalistik. Något måste plockas bort, säger Rebecka Mårtensson.

När problemen med tidsåtgången uppdagades förra veckan fick medarbetarna på några lokalredaktioner beskedet att de kunde skicka inslag till SVTs undertextare som tidigare om det var tidsbrist, medan andra förbjudits att skicka inslag till undertextarna. Det framkom under ett sektionsordförandemöte i onsdags.

– Det är otydligt vad som gäller, och det måste vara tydligt hur man ska göra när tiden bli knapp. Sen kan det lösas olika på olika redaktioner men det måste vara tydligt vad som gäller. Det här handlar om våra medlemmars arbetsmiljö, säger Rebecka Mårtensson.

Journalisten har varit i kontakt med SVT-medarbetare som varit med under testperioden av den nya AI-textningen. De har alltså arbetat länge med verktyget. De menar att det blir svårt att komma ned i tid till den kvart som arbetsgivaren menar att det ska ta att texta ett inslag.

– Det tar allt från tjugo minuter till timmar. Det är en stor stress att inte veta hur lång tid det tar. Själva programmet är inte så svårt, det gör fel ibland och då korrigerar man det. Det som tar tid är alla överföringar mellan olika program man måste göra, säger en medarbetare.

Fler avsnitt
Fler videos