Gå direkt till textinnehållet

Journalisters begäran om handlingar rapporteras

Under KU-utfrågningen av Annie Lööf framkom att det är rutin att den politiska ledningen på regeringskansliet informeras när journalister begär ut allmänna handlingar och att kopior på handlingar lämnas över till politiska sekreterare, innan de lämnas ut till journalisterna.

KUs utfrågning av näringsminister Annie Lööf (C) på tisdagsförmiddagen handlade om hanteringen av allmänna handlingar till en Aftonbladetjournalist som frågade om intern representation i samband med näringsdepartementets julfest 2011.

Det visade sig att två av fakturorna felaktigt betalats av departementet i stället för av Centerpartiet. Felaktigheterna upptäcktes i samband med att Aftonbladet begärt ut handlingarna. Felaktigheterna började korrigeras innan handlingarna lämnades ut, och en av medarbetarna på departementet informerade också SR Ekot om att departementet själva hade upptäckt felaktigheter i faktureringen. Ekot fick uppgifterna innan handlingarna lämnats ut till Aftonbladet.

Det dröjde tre dagar innan alla handlingarna lämnats ut till tidningen. Ett skäl till att det dröjde var enligt JO att regeringskansliets förvaltningsavdelning först internt skickade runt ett utkast till vad som skulle lämnas ut, vilket JO fann oförenligt med reglerna om handlingsutlämnande. JO har vid flera tillfällen riktat hård kritik mot regeringskansliet för långsamhet vid utlämnande av allmänna handlingar.

Annons Annons

Under KU-utfrågningen försvarade Annie Lööf departementets agerande, men beklagade att man ”av misstag” hade lämnat uppgifter om fakturorna till en av Aftonbladets konkurrenter innan handlingarna lämnats ut.

Annie Lööf fick under utfrågningen i KU frågor från Helene Petersson (S) om hur det kom sig att den politiska ledningen över huvud taget informerades om att en journalist på Aftonbladet hade inkommit med en begäran om att få ut de allmänna handlingarna.

”Det finns inget krav från den politiska ledningen att informeras, men det är vanligt att handläggande tjänsteman informerar den politiska ledningen och att kopior av de handlingar som ska lämnas ut också överlämnas till den politiska ledningen”, svarade Annie Lööf.

Den politiska ledningen informeras också om vilka journalister det är som har begärt ut handlingarna. Helene Petersson frågade då hur den här rutinen har uppkommit.

”Det är i rent informativt syfte och det påverkar inte handläggningstiden. Det finns inget hinder att delge den politiska ledningen dessa uppgifter. Men man kan fråga sig: varför delger man den politiska ledningen det? Till syvende og sidst är jag departementschef. Jag ställs också för mediala frågor och oftast kommer de i samband med utlämnande av handlingar. Så av rent informativt syfte så kan då också den politiska ledningen informeras i vissa fall”, sade Annie Lööf och fortsatte:

”Det har att göra med att man ska vara förberedd på de frågor som kommer och också att man har ett ansvar i den politiska ledningen att veta vad som sker.”

Fler avsnitt
Fler videos