Gå direkt till textinnehållet

Journalister kan tvingas förstöra anteckningar

Attackerna mot pressfriheten i Storbritannien och i hela EU hotar fundamenten i yttrandefriheten, varnar nu yttrandefrihetsexperter. I Storbritannien kan journalister tvingas varna offentliga personer innan de börjar göra research om dem, och tvingas förstöra sina anteckningar efter publicering.

Brittiska Information Commissioner’s Office har släppt utkast till ett nytt regelverk för hur medier ska hantera persondata i enlighet med såväl ny brittisk lagstiftning som den nya EU-lagstiftning som ska träda i kraft år 2016. Riktlinjerna skulle ha färdigställts under sommaren men efter kraftiga protester från framför allt medieorganisationer har processen fördröjts till i höst.

I utkasten framgår att journalister ska tvingas varna offentliga personer innan de börjar göra research om dem, samt att de ska tvingas förstöra sina anteckningar och telefonnummer efter publicering. Syftet är att stärka personuppgiftsskyddet. Det rapporterar The Times (OBS! länk till betalvägg).

Samtidigt har EU-parlamentet tagit bort alla undantag för journalistisk verksamhet i den nya person-uppgiftslagens artikel 80. I EU-kommissionens ursprungliga förslag uppmanades medlemsstaterna att skapa undantag för journalistiska ändamål från restriktioner vid behandling av personuppgifter.

Annons Annons

I den av EU-parlamentet antagna resolutionen har den texten utgått och ersatts av en formulering där det framgår att avvikelser från personuppgiftsskyddet kan ske endast om de ”är nödvändiga för att förena rätten till skydd av personuppgifter med reglerna om yttrandefrihet”.

Caroline Kean, jurist på den brittiska advokatbyrån Wiggin, säger till The Times att de förändringar som nu sker är ett ”fundamentalt hot mot yttrandefriheten och folk har inte vaknat och förstått vad som pågår”.

Fler avsnitt
Fler videos