Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Stort underskott för JMK – kan tvingas flytta

Journalistutbildningarna i Stockholm och Göteborg dras med stora ökade kostnader för lokalhyra. I Stockholm utreds nu om JMK ska flytta. I Göteborg ska kostnaderna för gästföreläsare minska.

Institutionen för mediestudier (IMS) vid Stockholms universitet, där JMK ingår, har budgeterat för ett underskott om 12,5 miljoner kronor 2024. Det motsvarar 14 procent av IMS intäkter om 89,5 miljoner kronor.

– Det är ett stort underskott. Det är i längden inte hållbart och lokalkostnaderna är vårt största bekymmer, säger Peter Erell, administrativ chef på IMS.

Institutionen har varslat två personer om uppsägning på grund av arbetsbrist, men det handlar om tjänster inom administration och teknik och berör inte journalistutbildningen direkt.

Annons Annons

IMS verksamhet omfattar utöver enheten för journalistik, medie- och kommunikationsvetenskap (JMK) även modevetenskap samt filmvetenskap. Verksamheten är i huvudsak förlagd till Garnisonen på Östermalm, medan filmvetenskap är lokaliserad till Filmhuset.

Flera svenska lärosäten är ekonomiskt pressade av höga hyreshöjningar från hyresvärden, statliga Akademiska hus, vilket Dagens Nyheter rapporterat om. För IMS är hyresfrågan särskilt brännande eftersom IMS betalar internhyra till Stockholms universitet, som hyr lokalerna av Vasakronan, och betalar dygnet runt för sina lokaler, medan många andra institutioner bara betalar för undervisningslokaler när de nyttjar dem i Frescati eller Albano.

– Vi har räknat ut att vi betalar 3,8 miljoner kronor mer i lokalkostnad än om vi skulle boka undervisningslokalerna per timme. Vi diskuterar med universitetets fastighetsavdelning hur vi som institution ska bedriva verksamheten, säger Peter Erell.

Kan det bli aktuellt med en flytt?

– Vi har inte fått något besked om det. Det pågår ett lokaloptimeringsprojekt som ska presentera ett förslag till Stockholms universitets rektor senare i år.

I år höjs hyran för IMS lokaler med 6,9 procent, eller över 1,4 miljoner kronor, till 22,7 miljoner kronor.

Genom en omräkning av verksamhetsytan fick institutionen dock ner lokalkostnaden mellan 2022 och 2023 med 1,4 miljoner kronor och IMS betalar därför ungefär lika mycket i lokalkostnader i år som 2022. Underskottet om tolv miljoner i år beror alltså inte i första hand på lokalkostnadsökningar jämfört tidigare år utan på en kombination av höga lokalkostnader, minskade anslag för forskning och utbildning på forskarnivå från universitetet, minskade intäkter på grund av färre studenter 2023 samt ökade personalkostnader.

– Resultatet för 2024 vad gäller antalet studenter som läser våra kurser ser dock lovande ut, där vi kan se att vi för vårterminen har lite fler studenter registrerade än vi budgeterat för, samt att söktrycket till våra utbildningar inför hösten ser bra ut och det innebär förhoppningsvis att vi kan få ett något högre takbelopp inför budgetåret 2025.

– Det kan också vara värt att påpeka att även om vi skulle ha samma mängd studenter år efter år så skulle verksamhetens ekonomiska ramar minska då ersättningen per student inte skrivs upp lika mycket som kostnaderna ökar. Det här är ett generellt problem för all högre utbildning, inte bara för vår institution, säger Peter Erell.

Grundutbildningarna står för ungefär en tredjedel av årets underskott på IMS, men på JMK finns inget pågående sparpaket.

– Vi har ett behov av stadigvarande verksamhetslokaler, som studio och redigeringsrum. Andra utbildningar har inte det behovet. Vi behöver minska kostnaderna men kan inte minska våra lokalkostnader, som är höga. Det är förstås ett problem, säger Jimmy Pettersson, administrativ studierektor på JMK.

Men ni genomför inga besparingar?

– Nej, det finns inga pågående besparingar i grundutbildningen i journalistik.

Ni har inte minskat budgeten för gästföreläsare?

– Nej, och vi har ett stort behov av gästföreläsare: sammanlagt handlar det om 51 individer som var anlitade externt under höstterminen förra året eller som är inbokade nu under vårterminen 2024.

På Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet (JMG) höjdes lokalkostnaderna med drygt tio procent, till 8,2 miljoner kronor i år. Räknar man bort undervisningslokalerna är ökningen 13 procent.

JMG drar ner på kostnaderna för extern personal och förlitar sig mer på gästföreläsare från public service-bolagen, som ofta föreläser gratis. Det uppger JMGs prefekt Marie Grusell:

– Det är en rejält kännbar hyreshöjning i år, men vår ambition är att det inte ska påverka kvaliteten i våra grundutbildningar. Vi har sedan flera år dragit ner på kostnader för extern personal och det kommer vi att fortsätta med. Vikarier vid olika ledigheter tar vi förstås in. Men att anlita externa föreläsare är inte enda sättet att hålla kontakten med branschen. Vi har ett givande utbyte där journalister på olika redaktioner, både på tidningar och inom public service, ibland kommer och berättar om sitt jobb, ibland tar emot studenter på studiebesök. Ibland medverkar studenter också i olika redaktionella projekt.

På sikt kommer JMG att behöva genomföra personalminskningar, men inte heller det kommer att drabba journalistutbildningen hårt.

– Vi har ganska många pensionsavgångar de kommande åren och planerar att minska personalkostnaden genom att inte ersätta alla som slutar. Men det rör inte så många på just journalistutbildningen. Vi har en lite åldrande personalstyrka men journalistlärarna är faktiskt ganska unga, säger Marie Grusell.

Journalisten har varit i kontakt med Södertörns högskola, Mittuniversitetet och Umeå universitet, som uppger att det för närvarande inte finns några sparkrav på journalistutbildningarna.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel framkom inte att ett av skälen till institutionens ekonomiska problem är minskade anslag från universitetet för forskning och utbildning på forskningsnivå.

Kommentarer

2 svar till ”Stort underskott för JMK – kan tvingas flytta”

  1. Som JMG-student tycker jag det är intressant att Marie Grusell säger att de ska dra ner på gästföreläsare på JMG. Jag ställer mig då frågan: vilka gästföreläsare? Under mina snart tre år på skolan har vi knappt haft några gästföreläsare. Det har varit en bristvara! Och flera av dem som vi har haft har dessutom varit där hela gratis. Så jag vet faktiskt inte vad det är för kostnad som Marie pratar om.

  2. Hej Lotta!
    Vi har dragit ner på de kostnaderna sedan ett par år, därför märks det ingen skillnad för er som är studenter JMG just nu. Men gästföreläsare är som sagt inte det enda sättet att hålla kontakten med branschen. Vi har flera olika samarbeten och utbyten som brukar vara givande både för redaktionerna och för oss på JMG.
    Hälsar
    Marie

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos