Gå direkt till textinnehållet

”Jag gjorde bara mitt jobb”

Nattchefen Agne Svärd drog ner rullgardinen på Länstidningens förstasida när det stod klart att hälften av medarbetarna på redaktionen skulle få gå. Det ledde till att han fråntogs tjänsten som arbetsledare, och nu vill företaget erbjuda honom ett avgångsvederlag.

Den 19 mars kom beskedet från Mittmedia om ett sparpaket motsvarande hälften av de 34 medarbetarna på Länstidningen i Östersund. Dagen efter berättade tidningen om paketet i en artikel och som ettapuff valde nattchefen Agne Svärd att dra ner en rullgardin över halva sidan och skriva: ”Kallduschen: Hälften ska bort”.

Två veckor senare fick han beskedet att han fråntagits sina arbetsuppgifter som arbetsledare. Chefredaktör Lennart Mattsson uppgav att beslutet berodde på två förseelser: att Agne Svärd inte sökte godkännande hos chefredaktören, samt att utformningen stred mot layoutpolicyn. Men de motiven ifrågasätts av journalistklubben på Mittmedia, medarbetarna på tidningen och Agne Svärd själv.

– Jag gjorde bara mitt jobb. Jag har arbetat som nattchef och ritat förstasidor till och från sedan 1980. Jag är ingen junior direkt. Jag har aldrig tillfrågat chefredaktören, eller någon annan, för att få en förstasida godkänd. Vi har inte det arbetssättet här, säger Agne Svärd.

Annons Annons

– Förstasidan följde visserligen inte de förstasidesmallar som jag själv tagit fram, men vi bryter mot dem då och då.

Faktum är att LT har prisats för förstasidor som gått utanför mallen. Sedan 2009 har flera av dem vunnit pris i European Newspaper Award.

Vilken är då den verkliga anledningen till att de vill bli av med dig?
– Förstasidan retade väl koncernledningen, säger Agne Svärd.

Han säger att han är helt säker på att det inte är chefredaktör Lennart Mattsson som står bakom beslutet, utan att det är Mittmedias redaktionella chef AnnaKarin Lith.

Hur kan du veta det?
– Lennart Mattsson är en av mina bästa vänner och vi har känt varandra i 33 år. Det är klart att jag vet vad som har hänt. Men det är ju bättre att bara en av oss går än bägge två.

Lennart Mattsson har förnekat att AnnaKarin Lith har varit inblandad i beslutet.

Hur har du upplevt de här händelserna?
– Det är sorgligt och tragikomiskt. Jag har varit medarbetare i LT i 47 år, fast anställd i 37 år och i arbetsledande funktion i 32 år och jag har aldrig fått en anmärkning. Men jag kan säga att jag känner ett hundraprocentigt stöd från alla mina arbetskamrater, säger Agne Svärd.

Agne Svärd har nu erbjudits två årslöner i avgångsvederlag, vilket är samma nivå som det generella erbjudandet som gick ut i vintras. Han har tackat nej.

När Journalisten når AnnaKarin Lith per telefon befinner hon sig i Milano på semester och har ljudproblem med telefonen. Vi mejlar i stället en fråga om hon har diskuterat Agne Svärds förstasida med Lennart Mattsson.

AnnaKarin Lith svarar inom loppet av ett par minuter så här:

”MittMedia har idag 500 journalister. Jag arbetar uteslutande tillsammans med koncernens nio chefredaktörer. Vilka medarbetare som arbetar i vilka positioner på redaktionerna är en fråga som chefredaktören äger, precis som denne äger alla publicistiska beslut. Dit hör till exempel utformning av förstasidor.”

Varpå vi svarar:

”Tack för snabb respons, fast min fråga var: ’Har du diskuterat förstasidan och/eller Agne Svärds agerande med Lennart Mattsson?’”

AnnaKarin Lith avböjer därefter en intervju eftersom hon är på semester.

Fler avsnitt
Fler videos