Gå direkt till textinnehållet

Israelisk räd mot palestinsk nyhetsbyrå

Soldater sköt tårgas inne på Wafas redaktion. En palestinsk journalist har gripits av säkerhetsstyrkor på Västbanken.

Israeliska soldater genomförde på måndagen en räd mot den Palestinska myndighetens nyhetsbyrå Wafa i Ramallah på Västbanken.

Enligt Wafa ska soldaterna ha tagit sig in i serverrummet, gått igenom inspelningar och tagit med sig kopior av filmer från säkerhetskameror. De sköt också tårgas inne på redaktionen, enligt uppgift för att hindra fotografer från att ta bilder.

Räden tros vara kopplad till en beskjutning av en grupp israeler vid en busshållplats nära bosättningen Ofra i söndags, då sju personer skadades allvarligt, inklusive en höggravid kvinna. Israelisk militär genomförde under måndagen flera räder mot byar i närheten av bosättningen för att hitta förövarna. Israelisk militär har inte kommenterat räden mot Wafa. Det rapporterar Reuters.

Annons Annons

På måndagen greps också den palestinska journalisten Sameh Manasra i sitt hem i Tulkarm på Västbanken av israeliska säkerhetsstyrkor. Sameh Manasra arbetar bland annat för radiostationen Quds Radio.

Committee to Protect Journalists (CPJ) uppmanar i ett uttalande Israel att sluta attackera journalister och medier.

”Israeliska myndigheter måste upphöra med sina attacker mot palestinska medier och offentligt redogöra för skälen till räden mot Wafa och gripandet av Sameh Manasra. De som hotar och skrämmer journalister som bara gör sitt jobb måste hållas ansvariga”, säger Sherif Mansour, som är samordningsansvarig för CPJ i Mellanöstern och Nordafrika.

Fler avsnitt
Fler videos