Gå direkt till textinnehållet

Palestinsk journalist i sorg kastar pressvästen

Tv-reportern Salman al-Bashir tar av sig sin hjälm och pressmärkta skyddsväst i en ståuppa – en kort stund efter att kollegan Mohammed Abu Hatab dödats. ”Vi kommer att dödas en efter en”, sa al-Bashir.

Kriget mellan Hamas och Israel är den hittills dödligaste konflikten för journalister på 2000-talet: på bara en månad har hittills 36 journalister dödats, enligt Committee to Protect Journalists.

I torsdags dödades Mohammed Abu Hatab, korrespondent för det palestinska styrets statliga tv-kanal, tillsammans med elva familjemedlemmar i ett israeliskt luftangrepp mot södra Gaza, rapporterar bland andra New York Times.

I ett liveinslag i palestinsk stats-tv gjort en kort stund efter nyheten om hans död bryter kollegan Salman al-Bashir ihop framför kameran, där han befinner sig utanför sjukhuset.

– Mohammed Abu Hatab levde för en halvtimme sedan. Vi klarar inte det här längre, vi är utmattade, vi kommer att dödas en efter en, säger en uppbragd Salman al-Bashir, samtidigt som nyhetsankaret i studion börjar gråta.

al-Bashir säger att hans skyddsväst märkt ”press” inte skyddar journalister i Gaza: ”inget internationellt skydd, ingen immunitet, ingenting”, och tar av sig hjälm och väst framför kameran.

– Det är bara slogans vi har på oss.

Journalisten har sedan en vecka utan framgång sökt företrädare för det palestinska journalistförbundet, PJS, som är medlem i Internationella journalistfederationen IFJ.

Fler videos
Fler avsnitt