Gå direkt till textinnehållet

”Ingen saklig grund för uppsägning”

I går rapporterade flera medier att SVT-ankaret David Fjäll blivit utsatt för rasism på jobbet. Bland annat har kollegor fällt kommentarer om att han tilldelats jobb enbart på grund av sin hudfärg. SVT vet vilka medarbetare som fällt kommentarerna, men enligt HR-chefen kommer ingen få sparken.

I Expressen berättar David Fjäll om arbetsmiljön på SVT Sport där han fått utstå rasistiska kommentarer från andra anställda. Bland annat har han fått höra att han tilldelats jobb enbart på grund av sin hudfärg, enligt tidningen.

”Men jag vill inte generalisera och säga att det är en rasistisk redaktion eller att folk som jobbar där är rasister. Det finns sjukt mycket bra människor som aldrig varit i närheten av att fälla den här typen av kommentarer eller att aldrig ha en sådan här tanke. Det är majoriteten. Men även om det är en person så blir det en för mycket, kan jag tycka”, säger David Fjäll till Expressen.

Även hans kollega André Pops går ut i en artikel på Expressen och stöttar sin arbetskamrat. Han menar att de som uttryckt sig rasistiskt inte bör jobba kvar på SVT Sport.

Annons Annons

”Det är inte acceptabelt någonstans i samhället. Jag vill kunna fortsätta känna stolthet över att jobba på SVT Sport så för mig är det oerhört viktigt att vår chef och ledning har tagit problemet på allvar när det blev synligt”, säger Pops till tidningen.

Journalisten har varit i kontakt med HR-chefen Heléne Sahlin. Hon menar att detta inte är någon grund till uppsägning.

”Vi tar det inträffade på största allvar och det som uttryckts står helt i strid med SVT:s värderingar. När det gäller den arbetsrättsliga aspekten så är min bedömning att det inte är saklig grund för uppsägning”, skriver Heléne Sahlin i ett mejl till oss.

SVT har nu vidtagit åtgårder i form av gruppmöten och individuella samtal för att undvika att det här händer igen.

SVT Sportens chef Per Yng berättar för Journalisten att bilden över det David Fjäll fått utstå har växt fram.

”Vi har jobbat med detta i ca två månader. Flera av oss i ledningen har talat mycket och länge med David. Vi är glada och stolta över att han vill fortsätta jobba med oss”, skriver han till oss i ett mejl.

Journalisten söker David Fjäll.

Fler avsnitt
Fler videos