Gå direkt till textinnehållet

Sekretessintervju stoppad på grund av sekretess

SRs intervju om sekretessproblem på Statens institutionsstyrelse avbokades – av sekretesskäl.

SR Ekot och P4 Göteborg avslöjade igår att personal på ett av Sis boenden i Värnamo inte vågat larma polis när en klient upprepade gånger hotade om väpnad fritagning, av rädsla att bryta mot sekretesslagstiftningen. Sekretessen kan hindra kontakt mellan Polisen och Statens institutionsstyrelse (Sis), som är den myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem.

Ingen på Sis ville ställa upp på intervju, däremot gick boendets tillförordnade enhetschef Charlotte Erljot med på att låta sig intervjuas om händelsen. Men kort före intervjun blev hon uppringd av Sis presstjänst som ska ha sagt till henne att hon inte ska prata med Ekot:

”Det har jag fått till mig att det blir ingen intervju”, sade Charlotte Erljot till Ekot.

Annons Annons

Helena Cho Györki, pressekreterare på Sis, uppger för Journalisten att man inte har förbjudit någon intervju:

– Vi har inte förbjudit någon. Det gör vi absolut inte. Alla våra medarbetare har meddelarfrihet, det är en grundlagsskyddad rättighet och en väldigt viktig princip. I det här fallet med enhetschefen har avvägningen varit att det handlade om uppgifter som hon inte kunde kommentera utifrån sekretesshänsyn i det enskilda ärendet. Vi är alltid väldigt noga med att inte prata om enskilda ärenden i medier, säger Helena Cho Györki.

Det var Sis rättsavdelning som gjorde bedömningen att det inte gick att svara på vissa av de frågor som Ekot hade, gällande det enskilda ärendet.

– Rättsavdelningen landade i att vissa frågor kan vi inte svara på, av sekretesskäl.

Det Charlotte Erljot säger till Ekot är ju att intervjun stoppats av er. Men så är det alltså inte?
– Nej, absolut inte, men jag förstår att det kunde uppfattas så. Och det ingår ju tvärtom i vår service att försöka se till att journalister får svar på sina frågor, men vi kan inte prata om enskilda ärenden, utan bara övergripande och generellt.

Fler avsnitt
Fler videos